Emgann

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Emgann of Emgann-MGI (Mouvement de la gauche indépendantiste) is een Bretonse links-nationalistische partij, opgericht in 1983 door vrijgelaten gevangenen verbonden met het Bretonse Bevrijdingsleger en het aanverwante amnestiecomité Kuzulioù an Distaoliadeg. Het partijblad wordt uitgegeven onder de naam Combat Breton.

Emgann staat voor wat de partij een "autogestionnair socialisme" noemt, binnen een onafhankelijk Bretagne. Ze pleit voor een breuk met het bestaande systeem en weigert iedere samenwerking met de gevestigde Bretonse partijen. In haar programma uit 1988 pleit zij voor verdediging van de Bretonse arbeider, het milieu, de Bretonse taal en cultuur, de heraanhechting van het departement Loire-Atlantique (Liger-Atlantel in het Bretons), en solidariteit met andere bevrijdingsbewegingen. Ze beschouwt zichzelf als antikapitalistische en antiracistisch

De partij wordt vaak ervan beschuldigd de politieke vleugel van het Bretonse Bevrijdingsleger te zijn. Emgann ontkent dit evenwel, al publiceert zij regelmatig de communiqués van die beweging.
Emgann heeft vooral veel aanhangers in de oude Bretonse provincie Bro-Dreger (Trégor in het Frans), en onder onderwijzers, werklozen en (minimum)loontrekkenden. In tegenstelling tot de meeste Franse partijen, rekruteert ze veel minder op universiteiten.

Doorgaans behaalt de partij minder dan 5% van de stemmen; al behaalde een door Emgann aangevoerde lijst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Guingamp in 1989 9,8%.

Teneinde ook niet-georganiseerde militanten te bereiken, lanceerde de partij in maart 2007 de koepelstructuur République Bretonne.

Externe link[bewerken]