Energieprestatiecertificaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het energieprestatiecertificaat (EPC) is in België en het Verenigd Koninkrijk een document dat aangeeft wat het geschatte energieverbruik van een woning of appartement is. Het is verplicht aanwezig bij de verhuur of verkoop van een woning of appartement.

Het certificaat wordt opgemaakt door een erkend en gecertifieerd energiedeskundige. De bedoeling is dat de kandidaatkoper of -huurder een idee krijgt van het energieverbruik en ook op basis hiervan kan beslissen of men al dan niet de woning of het appartement wil huren of kopen.

Regelgeving in België[bewerken]

De Belgische overheid verplicht de aanwezigheid van een energieprestatiecertificaat bij het verhuren of verkopen van een woning of appartement. De gewesten hebben dit echter zelf mogen organiseren. In Vlaanderen werd zo in 2008 het EPC ingevoerd en in Wallonië is dit het CPE (Certificat de performance énergétique). Het EPC-attest is 10 jaar geldig. Voor nieuwbouw woningen of appartementen die verkocht of verhuurd worden moet er geen EPC worden opgemaakt. Hiervoor moet een EPB-certificaat worden opgemaakt door een EPB-verslaggever en dit doet ook dienst als EPC.

Opmaak en Inhoud[bewerken]

Het EPC wordt opgemaakt door een energiedeskundige type A. De prijs van het laten opmaken van een EPC is afhankelijk van het type woning of appartement. Een energieprestatiecertificaat bestaat uit ongeveer 5-10 pagina's en bevat onder meer:

  • EPC-waarde: kengetal in kWh/m² dat het energieverbruik in kWh/jaar per m² vloeroppervlak van de woning of appartement weer geeft
  • Energiebesparende adviezen
  • Enkele administratieve gegevens

Kritiek[bewerken]

Na het invoeren van energieprestatiecertificaten kwam er in Vlaanderen vrij snel veel kritiek op de manier waarop de EPCs werden opgemaakt. De kwaliteit van de EPCs zou niet goed genoeg zijn en hierdoor werd het doel van de EPCs, kandidaat kopers of huurder beter informeren, niet gerealiseerd. Om deze praktijken in te dijken werd besloten dat het VEA (Vlaams Energieagentschap) meer controles moest uitvoeren om de kwaliteit van de EPC op te krikken. Verder werd er beslist dat de energiedeskundigen die de EPCs opmaken, dienen te slagen in een centraal georganiseerd examen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]