Enz (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Enz
De Enz in het Kurpark van Bad Wildbad
Lengte 105 km
Hoogte (bron) 822 m
Stroomgebied 2228 km²
Bron Besenfeld (als Poppelbach)
Monding de Neckar bij Besigheim
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Enz is een rivier in het noorden van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Het is de langste linkse zijrivier van de Neckar. De Enzkreis is naar deze rivier vernoemd.

Loop[bewerken | brontekst bewerken]

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Pas vanaf de plaats Calmbach, samenvloeiingspunt van de Große Enz en Kleine Enz wordt de naam Enz zonder toevoegingen gebruikt. De Große Enz heeft twee belangrijke bronbeken : de Poppelbach en de Kaltenbach. Waar zij samenvloeien in Gompelscheuer wordt de zogenaamde start van de Enz gesymboliseerd door de Enzbrunnen, een toeristische attractie. De echte bronnen bevinden zich in Besenfeld en Forbach

Bovenloop[bewerken | brontekst bewerken]

De bovenloop situeert zich in het noordoosten van het Zwarte Woud. Nadat zij door een smal bosrijk dal stroomde met enkele watervalletjes komt de Enz in een keteldal. Ook na de verbreding van het dal bij Enzklösterle versmalt het dal weer tot het volgende keteldal. Daarna gaat het noordwaarts door een dal met steile oevers in het bosrijke noordelijk Zwarte Woud. Vanaf Bad Wildbad is het dal dicht bewoond, met Calmbach, waar de Kleine Enz uitmondt, Höfen an der Enz en Neuenbürg, waar de Enz de rotskam met Schloss Neuenburg omspoelt.

Benedenloop[bewerken | brontekst bewerken]

Na het verlaten van het Zwarte Woud stroomt de Enz door het muschelkalkplateau van het Zuidwestduitse cuestalandschap. In Pforzheim vloeien Enz en Nagold samen. Hoewel de Nagold hier een groter debiet en een grotere lengte heeft, is het toch onder de naam Enz dat het water verder stroomt. Tussen Lomersheim en Vaihingen meandert de Enz sterk, met plaatselijk zeer steile oevers. Tussen Bietigheim en Besigheim liggen twee verlaten meanderdalen. Ten noordoosten van Besigheim, op het grondgebied van Walheim, stroomt de Enz in de Neckar.

Zijrivieren[bewerken | brontekst bewerken]