Epimetheus (mythologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pandora geeft een cadeau aan Epimetheus

In de Griekse mythologie was Epimetheus (Grieks: Ἐπιμηθεύς) de zoon van Iapetus en de broer van Prometheus en Atlas; Epimetheus betekent letterlijk "later nadenken" of volgens dr Sophie Ramondt: "de achternadenkende" (uit: Mythen en sagen van de Griekse wereld ISBN 90 228 3318 6). Cronus was zijn oom.

Epimetheus was verantwoordelijk om een positieve eigenschap aan elk dier te geven, maar toen het tijd voor de mens was, was er geen positieve eigenschap meer over. Zijn broer Prometheus stal het vuur uit de Hemel en gaf het aan de mens. Als straf maakte Zeus Pandora voor Epimetheus, omdat hij wist dat hij verliefd op haar zou worden ondanks de waarschuwingen van zijn broer nooit iets van de Olympische goden aan te nemen (Prometheus betekent dan ook vooruitziende blik, of eerst nadenken).

Pandora had echter een aanzienlijke bruidsschat bij zich, een verzegelde kist met de woorden: NIET OPENEN. Omdat zij haar nieuwsgierigheid niet kon bedwingen, opende ze de kist. Alle ellende van de wereld vloog uit de kist. Op de bodem bleef alleen nog Hoop achter, die echter bij het opnieuw openen ook uit de kist ontsnapte.

De dochter van Epimetheus en Pandora was Pyrrha