Eragon (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eragon
Regie Stefen Fangmeier
Producent John A. Davis (I)
Wyck Godfrey
Scenario Peter Buchman
Hoofdrollen Edward Speleers
Garrett Hedlund
John Malkovich
Sienna Guillory
Muziek Patrick Doyle
Première 2006
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Kostuum van Ed Speelers als Eragon, gemaakt door Whitaker Malem

Eragon is een film die is gebaseerd op het boek Eragon van auteur Christopher Paolini. De film werd op 14 december 2006 uitgebracht door 20th Century Fox. De opnames voor de film waren al in augustus 2005 begonnen in de Hongaarse Mafilm Fót Studio's. De regie van Eragon was in handen van Stefen Fangmeier, die eerder bekend werd door het verzorgen van special effects bij andere films, en die nu zijn regiedebuut maakte. Het scenario van de film werd geschreven door Peter Buchman, die ook het scenario schreef van Jurassic Park III. De productie werd verzorgd door John A. Davis (I) en Wyck Godfrey. In de film spelen onder meer Jeremy Irons, John Malkovich, Robert Carlyle, Djimon Hounsou, Alun Armstrong, Garrett Hedlund, Sienna Guillory (als de elf Arya) en in de hoofdrol (van Eragon) Edward Speleers.

Het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De boerenjongen Eragon vindt een blauwe steen, waarmee hij denkt het geluk op zijn hand te hebben. Misschien kan hij hiermee namelijk eten voor zijn familie kopen. Maar wanneer uit de steen een draak komt en het dus een drakenei blijkt te zijn, realiseert hij zich dat hij een schat heeft gevonden. Een schat die weleens net zo oud kan zijn als het Koninkrijk. Nadat de draak hem aangeraakt heeft wordt hij een echte Drakenrijder. De vondst leidt tot een voorbestemde reis, ondertussen beseft Eragon dat hij de enige is die zijn thuisland kan beschermen tegen een boosaardige koning Galbatorix. Door de vondst verandert er ook veel in Alagaesia en is het aan Eragon, de nieuwe Rijder, om Alagaesia te redden van Galbatorix.

Eldest, in het Nederlands uitgegeven onder de naam Oudste, is het tweede deel van serie van Christopher Paolini. Het derde en het op één na laatste boek heet Brisingr, een woord uit de oude taal (de betekenissen staan achterin elk boek) en het betekent Vuur. Het is de eerste bezwering/spreuk die Eragon onbewust gebruikt om een pijl in lichterlaaie te zetten, die hij als goede en precieze sluipschutter-jager naar een Urgal schiet. Het vierde en laatste boek is eind 2011 uitgekomen en heet 'Erfenis'. Op de eerste bladzijde van het eerste boek van Eragon wordt beschreven hoe de Urgals een schim dienen die op dat moment nog geen naam heeft, later blijkt dat de schim Durza heet en uiteindelijk wordt deze door Eragon verslagen. Op het einde zien we hoe Galbatorix zich gereedmaakt om zelf ten strijde te trekken.

Hoewel de film een open einde heeft, komt er geen vervolg. Dat komt doordat de verhaallijn zo drastisch gewijzigd is, dat bijna alle elementen waarop het tweede boek (Oudste) gebaseerd is, verdwenen zijn. De filmmakers hebben het zichzelf dus onmogelijk gemaakt om het tweede deel van de serie te verfilmen.

Afwijkingen ten opzichte van het boek[bewerken]

 • Roran gaat in de film weg omdat hij niet in het leger wil, terwijl hij in het boek weggaat omdat hij geld wil verdienen zodat hij met Katrina kan trouwen.
 • Arya, de elf die we te zien krijgen, heeft ronde oren in plaats van puntoren. En ze heeft koperkleurig haar in plaats van zwart haar.
 • Brom overlijdt in het boek voordat Arya gered wordt en in de film na de redding van Arya, want hij raakt tijdens de redding gewond.
 • Brom wordt in de film gedood door de schim Durza en in het boek door de Ra'zac.
 • Eragon ontmoet Murthag in het boek eerder en in het boek helpt hij ze ontsnappen aan de ra'zac en in de film uit gil'ead
 • De Urgals worden in het boek beschreven als lang en gehoornd, maar in de film hebben ze geen hoorns en zijn ze even lang als mensen.
 • Saphira, de draak, heeft veren, hoewel die veren lijken op schubben.
 • De enige dwerg die in de film voorkomt (hoewel er in het boek veel meer dwergen voorkomen), komt tot boven de schouders van de mensen die naast hem staan.
 • Er wordt gezegd dat wanneer een Rijder gedood wordt, ook zijn draak sterft. Hoe Galbatorix' tweede draak, Shruikan, het dan heeft overleefd toen Galbatorix diens oorspronkelijke Rijder doodde, wordt niet verklaard. Dit wordt wel in het boek verklaard. Het is namelijk niet zo dat wanneer een Rijder gedood wordt, diens draak automatisch ook sterft. Wanneer een rijder gedood wordt, pleegt de draak vaak zelfmoord uit wanhoop door het gemis (en vice versa).
 • Sloan wordt in het begin van de film gedood, terwijl hij in het derde boek nog een belangrijke rol speelt.
 • De Ra'zac worden in de film opgeroepen door Durza terwijl het een zeer oud ras is en geen demonen die kunnen worden opgeroepen door magie.
 • De Ra'zac hebben in de film geen snavels terwijl dat in het boek duidelijk beschreven wordt.
 • De Ra'zac worden in de film gedood door Eragon en Brom terwijl de Ra'zac nog een zeer grote rol spelen in boek 2 en 3. Zonder de Ra'zac zou de verhaallijn van Roran in boek 2 helemaal niet mogelijk zijn.
 • Het juweel in het zwaard van Eragon is Blauw. In het boek wordt gesproken van een rood zwaard met een rode robijn in het gevest (Zar'roc).
 • Eragon ontmoet in het boek Solembum, de weerkat. In de film komt hij niet voor.
 • Angela, de waarzegster, komt nog terug in het boek. Haar voorspelling is ook in het boek anders dan de film.
 • Saphira stelt zich voor aan Eragon als zodanig, terwijl dat in het boek niet zo gebeurt. Eragon is degene die naar Brom gaat om naar namen van vorige draken de informeren. Saphira vindt hij de mooiste en hij kiest hem dus zelf (hoewel met instemming van Saphira).
 • In het boek moeten Eragon, Saphira en Arya samenwerken om Durza te doden. In de film doet Arya daar niet aan mee.
 • Het magiërsduo 'de Tweeling' komt niet voor in de film, terwijl zij een belangrijke rol spelen.
 • Eragon ontdekt zelf dat Brom een Rijder was (hoewel niet duidelijk hoe). In de boeken vertelt Brom dit zelf, wanneer hij voelt dat hij gaat sterven.
 • Jeod komt in de film niet voor, terwijl hij in de boeken een belangrijke rol speelt.
 • Brom noemt in de film woorden uit de Oude Taal die in het boek niet genoemd worden.
 • Aan het einde van de film is Arya al onderweg naar Du Weldenvarden. In de boeken vertrekt ze pas later (in het begin van "Oudste") samen met Eragon, Orik en een escorte van dwergen.
 • In het boek wordt Eragon in Tronjheim ontvangen door de leider van de Varden, terwijl de leider van de Varden in de film Eragon in ontvangst neemt bij de poort.
 • In het boek lees je veel over de Hadarac woestijn, terwijl in de film daar nauwelijks aandacht aan wordt besteed.
 • In de film is Garrow meteen dood, maar in het boek raakt Eragon ook gewond maar ze kunnen nog naar het huis van Horst gaan om te genezen (wat Garrow toch niet redt).