Ereveld Stoottroepen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen   Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Monument voor het Regiment Stoottroepen, Beneden-Leeuwen, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).
Ereveld Stoottroepen
De kapel
De kapel
Voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en tijdens latere missies
Inhuldiging 1949
Locatie Beneden-Leeuwen, Nederland
Verantwoordelijke Oorlogsgravenstichting

Het Ereveld Stoottroepen is een erebegraafplaats gelegen in Beneden-Leeuwen.

Het ereveld werd in 1949 speciaal aangelegd voor gesneuvelde Stootters die in 1944 na Operatie Market Garden samen met de geallieerden streden voor de bevrijding van het Land van Maas en Waal.

Drie speciale graven achter op het ereveld staan symbool voor alle soldaten die gesneuveld zijn. Toen het ereveld werd aangelegd is er ook een kleine kapel gebouwd. Op de muur van deze kapel staan de namen van alle Stoottroepers die toen of later zijn omgekomen in dienst van Nederland of - tijdens de Koreaanse Oorlog - de Verenigde Naties. In de kapel zijn glas-in-loodramen geplaatst van Edlef Romeny.

Veel gesneuvelden zijn hier begraven geweest maar later door hun familie herbegraven in een persoonlijk graf. Dit heeft tot gevolg dat er nu nog maar drie mensen begraven liggen.

Zie de categorie Ereveld Stoottroepen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.