Esaias Tegnér

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Esaias Tegnér
portret van Esaias Tegnér door Johan Gustaf Sandberg
Algemene informatie
Geboren 13 november 1782
Overleden 2 november 1846
Overlijdensplaats Växjö[1]
Land Zweden
Werk
Bekende werken Frithiofs saga
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Esaias Tegnér (Säffle, 13 november 1782Växjö, 2 november 1846) was een Zweeds romantisch dichter, hoogleraar en bisschop.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Toen Esaias Tegnér negen jaar was, overleed zijn vader, een predikant. Tegnér studeerde wijsbegeerte aan de universiteit van Lund, waar hij in 1811 een aanstelling als hoogleraar Grieks verkreeg. In 1824 werd Tegnér aangesteld als bisschop van Växjö, een positie die hij tot zijn dood behield. Vanaf 1819 was Esaias Tegnér tevens een van de leden van de prestigieuze Zweedse Academie.

Als dichter maakte Esaias Tegnér in 1811 naam door zijn patriottische gedicht Svea. In datzelfde jaar richtte hij met onder anderen Pehr Henrik Ling, Erik Gustaf Geijer en Jakob Adlerbeth het Götiska Förbundet ('Gotisch verbond') op. Het doel van dit genootschap was om het nationale gevoel te stimuleren door middel van poëzie en studie van de geschiedenis. Tegnér droeg jarenlang bij aan het door het verbond uitgegeven tijdschrift Iduna.

Zijn grootste succes behaalde Esaias Tegnér met het veelvuldig vertaalde epische gedicht Frithiofs saga (1825), gebaseerd op een oude IJslandse saga.

In de jaren 1840 kampte Esaias Tegnér met mentale problemen en werd hij enige tijd opgenomen in een inrichting.

  1. Gemeinsame Normdatei; geraadpleegd op: 31 december 2014.