Essay (Segers)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Essay
Componist Jan Segers
Soort compositie Hoornconcert
Gecomponeerd voor hoorn en harmonieorkest
Compositiedatum 1979
Première 1979
Duur ± 8 minuten
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Essay is een compositie voor hoorn en harmonieorkest van de Belgische componist Jan Segers.

Geschiedenis[bewerken]

Segers schreef dit werk in opdracht van de BRT. Het werd speciaal gecomponeerd voor het Groot Harmonieorkest van de Belgische Gidsen en de hoornist André van Driesche. Toen het werk door de BRT werd ingezonden voor de compositiewedstrijd van de Europese Radio-unie waren het ook André van Driesche met het Groot Harmonieorkest van de Belgische Gidsen die het op geluidsband hebben gebracht.

Muziek[bewerken]

De hele compositie werd gebouwd op een reeks van 12 noten en is atonaal gedacht. In een snelle 3/4-maat wordt de twaalf-tonen-reeks, eerst door het harmonieorkest en vervolgens door de solist ten gehore gebracht. Het Molto Lento dat er op volgt, brengt door het gebruik van notengroepen, achtereenvolgens in de verschillende instrumentengroepen (klankkleuren), elkaar overlappend en in verschillende klankschakeringen, een speciale sfeer die men - om een moderne uitdrukking te gebruiken - "Space Music" (ruimtemuziek) zou kunnen noemen.

Een Moderato vol met kleine cadensen en effecten voor de solist brengt in een groot Accelerando de Vivace in 5/8-maat die zeer ritmisch en agressief aandoet en afwisselt met tragere en zachtere gedeelten, aan.

Ten slotte daalt deze vlugge passage af tot een langzaam einde...

De titel Essay duidt op het zoeken (dit door het gebruik van de verschillende instrumentengroepen) naar nieuwe klankkleuren in het harmonieorkest en op het brengen van effecten en zeer virtuoze passages voor de solist.

Discografie[bewerken]

Het werk werd op cd opgenomen door het Symphonic Wind Orchestra "Vooruit" Harelbeke onder leiding van Gerard Verschaeve - The Ambassadors.

Orkestratie[bewerken]