Ester Gould

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ester Gould
Gould (2016)
Geboren Peterculter, 1975
Geboorteland Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Beroep regisseur
(en) IMDb-profiel
(nl) Moviemeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Ester Gould (Peterculter, 1975)[1] is een documentaireschrijver en regisseur.

Ester Gould werd geboren in Peterculter, een voorstad van Aberdeen en verhuisde op haar tiende naar Nederland. Ze studeerde in Amsterdam en New York film–, televisie– en theaterwetenschappen. Daarna werkte zij in het theater en in de journalistiek (NOVA, Metropolis).[2] Ze maakte als researcher en regie-assistent documentaires voor IKON, VPRO, BNN, NPS en Human.[3]

In de documentairefilm A Strange Love Affair with Ego onderzoekt Gould haar bewondering voor haar oudere zus. Gaandeweg stelt ze het beeld dat zij van haar heeft bij. De film Strike a Pose is een portret van voormalige dansers van Madonna, 25 jaar na dato.

Samen met Sarah Sylbing was ze winnaar van de VillaMediaprijs Journalist van het jaar 2016 voor hun documentaire-serie Schuldig (Human) over mensen met schulden in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. De jury was daarbij van mening dat de documentaire soms meer weg had van een dramaserie en de kijker naar meer liet verlangen.[4][5] De serie won in hetzelfde jaar een DDG-award,[6] een Gouden TV Beeld en een Tegel en in 2017 werd de Zilveren Nipkowschijf aan haar toegekend.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Selectie (als regisseur)