Etnografisch Museum (Boedapest)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Etnografisch Museum
Néprajzi Múzeum
Budapest Etnographical museum1.JPG
Locatie Boedapest, Hongarije
Thema Volkenkunde
Opgericht 1872
Gebouwd 1896
Huisvesting
Architect Alajos Hauszmann
Afbeeldingen
Interieur
Interieur
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Etnografisch Museum (Néprajzi Múzeum) is een museum in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het is gevestigd aan het Kossuthplein, tegenover het parlementsgebouw, in het gebouw dat vroeger als paleis van justitie diende.

Als stichtingsjaar van het museum geldt 1872, toen János Xántus werd benoemd tot curator van een nieuwe, etnografische afdeling van het Hongaars Nationaal Museum. Van dit museum werd het etnografisch museum in 1947 afgesplitst.

Sinds 1973 is het museum gevestigd in een door Alajos Hauszmann ontworpen eclectisch gebouw, dat in 1896 werd voltooid en oorspronkelijk dienstdeed als paleis van justitie (Koninklijk Hongaarse Curie). Aan deze functie herinnert een plafondfresco van Károly Lotz: de Triomf van Justitia (Justitia diadala).

De collectie omvat circa 200.000 stukken, 140.000 Hongaarse en 60.000 buitenlandse. Naast klederdrachten, meubels en gereedschappen behoren ook de omvangrijke volksmuziekverzamelingen van Béla Bartók en Zoltán Kodály tot de collectie.

Sinds eind 2017 is de vaste collectie gesloten voor publiek. Dit in afwachting van verhuizing naar nieuwbouw in het stadspark Városliget.


Zie de categorie Ethnographical Museum, Budapest van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.