Naar inhoud springen

Europabank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door StrepuBot (overleg | bijdragen) op 19 mrt 2020 om 22:32. (+References; cosmetische wijzigingen)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Europabank
Oprichting 1965
Sleutelfiguren Rudi Vanlangendyck, CEO
Hoofdkantoor Vlag van België Gent, België
Werknemers 338 in 47 kantoren en hoofdkantoor (2018)
Leden +/- 150.000 klanten (2018)
Producten financiële producten
Industrie financiële dienstverlening, bankwezen
Winst/jaar € 20,9 miljoen (2018)
Website Europabank
Portaal  Portaalicoon   Economie
vestiging aan de Groentenmarkt

Europabank is een Belgische bank die werd opgericht in 1964 op initiatief van een Amerikaanse holdingmaatschappij, de International Bank of Washington. Deze was voornamelijk actief in de scheepvaart, de industrie en de verzekeringen.

De oprichter van International Bank of Washington was George Olmsted, een generaal bij de Amerikaanse marine. Het beleid van Europabank werd steeds toevertrouwd aan lokale personen. Europabank startte op 31 maart 1965 met Vlaamse mensen in haar eerste vestiging op de Gentse Groentenmarkt. Europabank heeft zich van bij de aanvang geprofileerd als een zelfstandige bank met een duidelijke marktvisie en politiek. De bank is sinds 2004 voor 100% eigendom van Crelan (toen nog Landbouwkrediet).

Op 30 september 2015 volgde Rudi Vanlangendyck de heer Rudy Van Hecke (die sinds 1996 in de Raad van Bestuur van Europabank zetelde en met pensioen ging) op als Voorzitter van het Directiecomité (CEO).

Groei en ontwikkeling

Het initiële doel was een bank te zijn voor particulieren en handelaars, met een beperkt aantal commercieel goed gelegen kantoren. Het basisaanbod bestond uit betere voorwaarden voor spaarders en goedkoper geld voor mensen die wilden lenen. Een eenvoudige, efficiënte en snelle administratieve aanpak maakte deze politiek succesvol.

In 1982 werd de dochtermaatschappij eb-lease opgericht. Het opstarten van de leasingmaatschappij eb-lease was voor Europabank de stap naar de professionele wereld (vooral KMO’s) toe.

In 1989 was Europabank de eerste Belgische bank die de kredietkaart VISA aan zijn clienteel aanbood.

Vanaf 1992 konden handelaars via Europabank het incasso van kredietkaarten laten verlopen. Europabank is de enige Belgische bank gecertificeerd door Visa en Mastercard voor de verwerking van deze betalingen en is een van de weinige concurrenten van Atos Worldline.

In 2000 werd de website www.europabank.be operationeel. Later werd deze up to date gehouden

In 2002 werd “eb online” gelanceerd, internetbankieren van Europabank.

In 2006 lanceerde de Europabank een systeem voor online betalingen met de Visakaart of MasterCard op het internet[1]. Europabank bood klanten de mogelijkheid om via “eb online” (de internetbankierentoepassing van de bank) een virtuele Visakaart of Mastercard aan te maken Voor eenmalig gebruik. De virtuele kredietkaart is in feite niets meer of niets minder dan een combinatie van cijfers die eenmalig en uniek is waardoor klassieke internetgerelateerde kredietkaart-fraude quasi onmogelijk wordt

Rendabiliteit

Europabank is een van de meest rendabele banken in België: het rendement op eigen vermogen bedroeg in 2018 14,3%. De nettowinst in 2018 liep op tot 20,9 miljoen euro. Zeer opvallend is de zeer lage Cost-Income-Ratio die in 2018 slechts 54,6% bedroeg. Vijfenzestig à zeventig procent wordt in de huidige marktomstandigheden beoogd door het gros van de banken.

Aandeelhouders

In 1987 besloot de Amerikaanse hoofdaandeelhouder zijn buitenlandse participaties in banken, scheepvaart en industrie af te stoten om zich uitsluitend te gaan toeleggen op zijn verzekeringsactiviteit in de Verenigde Staten zelf. Europabank werd verkocht aan een groep Vlaamse investeerders. Hun koop werd ondergebracht in de holding Brinvest, die naast een controle van 75% over Europabank, ook 25% controle over de Bank van Roeselare verwierf.

Na Brinvest volgden de aandeelhouders elkaar in sneltempo op: Ackermans & van Haaren in 1996, Achmea – een Nederlandse holding - in 1998 en ten slotte Landbouwkrediet, (nu Crelan) op 1 april 2004.

Netwerk

Het kantorennet van Europabank bestaat uit 47 goed gelegen stedelijke kantoren, gespreid over heel België. Daarnaast verkoopt Europabank haar producten via een uitgebreid netwerk van zelfstandige makelaars (verzekeringsmakelaar of soms zelfstandige agenten van andere banken).

Personeelsbestand

Het personeelsbestand van de Europabank telde op 31 december 2018 338 personeelsleden (+0,30% ten opzichte van 2017), waaronder 120 kaderleden. Er werken quasi evenveel mannen als vrouwen binnen de bank, evenredig verdeeld over de hoofdzetel en de 47 Europabank-kantoren.

Kernactiviteiten

De grootste specialiteit van de Europabank is het consumentenkrediet (Lening op Afbetaling). Ook het hypothecair krediet (via makelaars) is een belangrijk deel van het productaanbod. Aan de depositokant zijn het vooral de traditionele spaarproducten (spaarboekjes, termijnrekeningen en kasbons) die de cliënten weten te bekoren.

Europabank slaagt er ook steeds meer in om ondernemingen en handelaars als klant te verwelkomen dankzij

  • haar rol als acquirer voor kaarttransacties (zowel via een betaalterminal als online). In dit segment concurreert Europabank met onder meer CCV, Keyware en Atos-Worldline.
  • het leasing- en renting aanbod en het ruime aanbod aan kredieten worden ondernemingen en handelaars aangetrokken als klant bij de Europabank (EB-Lease).

Europabank heeft 5 kernactiviteiten:

De funding van deze kredietverstrekking gebeurt volledig met cliëntendeposito's.

Communicatiepolitiek

Europabank voert al decennia lang een klassieke communicatiepolitiek via kleinere straat-affiches, reclame boven spoorwegbruggen en via tankstations (op de vulpistolen) en in de regionale pers. De laatste jaren is Europabank ook vaak aanwezig op de radio met spots gericht op ondernemers.

Externe links

Referenties