Europees korthaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Europees korthaar
Europees korthaar blauwgemarmerd
Basisinformatie
Oorsprong Europa
Lijst van kattenrassen

de Europese korthaar is een oorspronkelijk kattenras dat voortkomt uit de steviggebouwde oorspronkelijke huiskat en boerenkat uit Europa.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Deze katten worden hoofdzakelijk in Scandinavië gefokt en mogen enkel die kleuren en patrooncombinaties hebben die behoren bij het Europese kleurspectrum van de gedomesticeerde kat, dus geen oosterse factoren als partieel albinisme, chocolate, cinnamon en getickt tabby. Er worden bij dit ras eisen gesteld aan vachtkwaliteit, kleur- en patroonverdeling, een stevige bouw en een vrij ronde kop.

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

Het karakter van deze katten is alert en levendig. Ze zijn ook goedmoedig, trouw, vriendelijk, veilig en ze passen zich gemakkelijk aan. Het is een stabiele, rustige maar actieve kat die zich het prettigst voelt in gezelschap van mensen of andere katten.

Stamboekvoering[bewerken | brontekst bewerken]

Europees korthaar zwartzilvergestreept tijdens tentoonstelling voor registratie

Stamboeken van verenigingen staan open voor inschrijving van geschikte stamboomloze katten die voldoen aan de eisen voor bouw, vacht en kopvorm. Een dier kan na beoordeling op een tentoonstelling door keurmeesters geregistreerd worden. Er wordt dan een eerstegeneratieregistratiekaart afgegeven. Deze katten ontstonden in 1982.[bron?]

Huiskat[bewerken | brontekst bewerken]

De naam wordt in Nederland en België ook wel eufemistisch gebruikt voor hybride of mengelmoes huiskatten die er globaal op lijken maar niet tot het ras behoren en geen stamboom hebben.

Zie de categorie European Shorthair cats van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.