Europees korthaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Europees korthaar
Europees korthaar blauwgemarmerd
Europees korthaar blauwgemarmerd
Basisinformatie
Oorsprong Europa
Lijst van kattenrassen

De Europees korthaar is een oorspronkelijk ras dat voortkomt uit de steviggebouwde oorspronkelijke huiskat en boerenkat in Europa.

Beschrijving[bewerken]

Deze katten worden hoofdzakelijk in Scandinavië gefokt en mogen enkel die kleuren en patrooncombinaties hebben die behoren bij het Europese kleurspectrum van de gedomstisticeerde kat, dus geen oosterse factoren als partieel albinisme, chocolate, cinnamon en getickt tabby. Er worden bij dit ras eisen gesteld aan vachtkwaliteit, kleur-/patroonverdeling, een stevige bouw en een vrij ronde kop.

Karakter[bewerken]

Qua karakter zijn deze katten alert en levendig. Maar ze zijn ook goedmoedig, trouw, vriendelijk, veilig en ze passen zich makkelijk aan. Een stabiele rustige maar actieve kat die zich het prettigst voelt in gezelschap van mensen of andere katten.

Stamboekvoering[bewerken]

Europees korthaar zwartzilvergestreept tijdens tentoonstelling voor registratie

Stamboeken van verenigingen staan open voor inschrijving van geschikte stamboomloze katten die voldoen aan de eisen qua stevige bouw, vacht en kopvorm. Indien men registratie wil van een dier dan kan dit na beoordeling op een tentoonstelling door keurmeesters gehonoreerd worden en wordt een eerste generatie registratiekaart afgegeven waarna fokken mogelijk is.

Huiskat[bewerken]

De naam wordt in Nederland en België ook wel eufemistisch gebruikt voor huiskatten die niet tot het ras behoren en geen stamboom hebben. Deze benaming is dan Europese korthaar.