Europese kampioenschappen kunstschaatsen 1927

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Europese Kampioenschappen kunstschaatsen 1927 was de 26 editie van het jaarlijks terugkerend evenement dat wordt georganiseerd door de Internationale Schaatsunie. Het werd gehouden in Wenen, Oostenrijk. Het was na 1892, 1894, 1901 en 1914 de vijfde keer dat het kampioenschap in Wenen plaatsvond.

Historie[bewerken]

De Duitse en Oostenrijkse schaatsbond, verenigd in de "Deutscher und Österrreichischer Eislaufverband", organiseerden zowel het eerste EK Schaatsen voor mannen als het eerste EK Kunstschaatsen voor mannen in 1891 in Hamburg, in toen nog het Duitse Keizerrijk, nog voor het ISU in 1892 werd opgericht. De internationale schaatsbond nam in 1892 de organisatie van het EK kunstschaatsen over. In 1895 werd besloten voortaan het WK kunstschaatsen te organiseren en kwam het EK te vervallen. In 1898, na twee jaar onderbreking, vond toch weer een herstart plaats van het EK kunstschaatsen.

De vrouwen en paren zouden vanaf 1930 jaarlijks om de Europese titel strijden. De ijsdansers streden vanaf 1954 om de Europese titel in het kunstschaatsen.

Deelname[bewerken]

Er namen vijf mannen uit twee landen deel aan dit kampioenschap.

Willy Böckl nam voor de zevende keer deel aan het EK. Voor Ernst Oppacher en Paul Franke was het hun derde deelname. Voor Hugo Distler was het zijn tweede deelname. Karl Schafer was de enige debutant op dit EK.

Vlag van Oostenrijk Oostenrijk (4)
Vlag van Duitsland tijdens de Weimarrepubliek Duitsland (1)

Medaille verdeling[bewerken]

Voor de derde keer bestond het erepodium bij het EK kunstschaatsen volledig uit deelnemers uit één land. Op het eerste EK in 1891 stonden er drie Duitsers op het podium, in 1922 en dit jaar drie Oostenrijkers. Willy Böckl veroverde zijn vijfde Europese titel, ook in 1922, 1923, 1925 en 1926 werd hij Europees kampioen, het was zijn zevende medaille, in 1913 en 1914 werd hij derde. Voor Hugo Distler op plaats twee en voor debutant Karl Schäfer was het hun eerste medaille op het EK Kunstschaatsen.

Discipline Goud Zilver Brons
Mannen Vlag van Oostenrijk Willy Böckl Vlag van Oostenrijk Hugo Distler Vlag van Oostenrijk Karl Schäfer

Uitslagen[bewerken]

Mannen[bewerken]

Mannen
# naam (deelname) land pc
Goud Willy Böckl (7) Vlag van Oostenrijk
Zilver Hugo Distler (2) Vlag van Oostenrijk
Brons Karl Schäfer Vlag van Oostenrijk
4 Ernst Oppacher (3) Vlag van Oostenrijk
5 Paul Franke (3) Vlag van Duitsland