Eve Kosofsky Sedgwick

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eve Kosofsky Sedgwick
Eve Kosofsky Sedgwick in 2007
Algemene informatie
Geboren 2 mei 1950
Dayton (Ohio)
Geboorteplaats Dayton[1]
Overleden 12 april 2009
New York
Overlijdensplaats Manhattan[2]
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Eve Kosofsky Sedgwick (Dayton (Ohio), 2 mei 1950 - New York, 12 april 2009) was een Amerikaans literatuur- en cultuurtheoretica. Zij was gespecialiseerd in genderstudies, queer theory en kritische theorie. Haar werk werd beïnvloed door het feminisme, het marxisme en het deconstructivisme, meer bepaald het poststructuralisme.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Sedgwick studeerde aan de Cornell-universiteit, en promoveerde in 1975 aan de Yale-universiteit. Ze doceerde literatuur aan het Hamilton College in Clinton (New York), de Universiteit van Boston en het Amherst College.

Carrière en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Sedgwick schreef verschillende basiswerken over queer theory, zoals Between Men: English Literature and Male Homosocial Desire en Epistemology of the Closet. Haar werk poogt een verklaring te geven van de wijze waarop de mannelijke homofobie de moderne westerse cultuur gevormd zou hebben met betrekking tot begrippen als seksualiteit, intimiteit, gezin en seksuele rolverdeling.

Sedgwick stelt dat maatschappelijk schijnbaar eenvoudige etiketteringen als "normaal" of "abnormaal" normerende effecten met zich meebrengen.

In 1991 kreeg Sedgwick borstkanker en schreef daarover het boek A Dialogue on Love over haar doodsgedachte, haar depressie en onzekerheid over haar seksuele identiteit tijdens de chemotherapie en na haar borstamputatie.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Gemeinsame Normdatei; geraadpleegd op: 13 december 2014.
  2. Gemeinsame Normdatei; geraadpleegd op: 31 december 2014.