Eve Kosofsky Sedgwick

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eve Kosofsky Sedgwick
Eve Kosofsky Sedgwick in haar huis in New York City.
Eve Kosofsky Sedgwick in haar huis in New York City.
Algemene informatie
Geboren 2 mei 1950
Dayton (Ohio)
Overleden 12 april 2009
New York City
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Eve Kosofsky Sedgwick (Dayton (Ohio), 2 mei 1950 - New York City, 12 april 2009) was een Amerikaans literatuur- en cultuurtheoretica. Zij was gespecialiseerd in genderstudies en de queer theory. Haar werk werd beïnvloed door het feminisme, het marxisme en het deconstructivisme, meer bepaald het poststructuralisme.

Sedgwick promoveerde in 1975 aan de Yale University en doceerde literatuur aan het Hamilton College, de universiteit van Boston, het Amherst College en het Dartmouth College en was Newman Ivey White Professor aan de Duke University.

Sedgwick kreeg in 1991 borstkanker en schreef daarover het boek A Dialogue on Love over haar doodsgedachte, haar depressie en onzekerheid over haar seksuele identiteit tijdens de chemotherapie en na haar borstamputatie.

Sedgwick schreef verschillende basiswerken over queer theory, zoals Between Men: English Literature and Male Homosocial Desire en Epistemology of the Closet. Haar werk poogt een verklaring te geven van de wijze waarop de mannelijke homofobie de moderne westerse cultuur heeft gevormd met betrekking tot begrippen als seksualiteit, intimiteit, gezin en seksuele rolverdeling.

Een van Sedgwicks stellingen is dat schijnbaar niet-performante uitspraken toch performant kunnen zijn, zeker als het gaat om homofobe of anti-homofobe effecten. Het effect van dergelijke uitlatingen openbaart niet alleen de impliciete wereldinzichten, maar leidt er ook toe dat deze zich verderzetten, verspreiden en versterken, waardoor bestaande waardensystemen ondersteund, minderheden onderdrukt en machtsverhoudingen versterkt worden. Sedgwick stelt dat maatschappelijk schijnbaar eenvoudige etiketteringen als "normaal" of "abnormaal" normerende effecten met zich meebrengen.

Werken[bewerken]

Externe link[bewerken]