Evert Ekker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Evert Ekker
Evert Ekker geportretteerd door Willem Bastiaan Tholen
Persoonsgegevens
Volledige naam Evert Cornelis Ekker
Geboren Kampen, 21 oktober 1858
Overleden Nice, 15 april 1943
Geboorteland Nederland
Beroep(en) kunstschilder
Signatuur Signatuur
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1873-1943
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Evert Cornelis Ekker (Kampen, 21 oktober 1858 - Nice, 15 april 1943) was een Nederlandse ingenieur en kunstschilder.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Ekker werd in 1858 in Kampen geboren als zoon van Albert Hendrik Arnoldus Ekker, rector van het gymnasium van Kampen, en Elizabeth Schröder. Ekker werd opgeleid tot werktuigkundig ingenieur. Zijn grote liefde lag niet bij de techniek maar bij de schilderkunst. Toen hij in 1891 het kapitaal van zijn oom van moederskant, de Velper notaris Martin Hendrik Schröder, erfde besloot hij zich geheel aan de schilderkunst te wijden. Als beeldend kunstenaar werd hij opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen.

Hij trouwde op 3 augustus 1892 te Bergen op Zoom met de schilderes Lucie van Dam van Isselt. Uit hun huwelijk werden twee zonen geboren. Zij vestigden zich na hun huwelijk in Den Haag en maakten samen diverse kunstreizen door Europa. In 1900 verhuisden zij naar Oosterbeek, waar Ekker een villa - Beekhof - had gekocht. Hier werden hun beider ateliers ingericht. Schilders als Jan Toorop, Willem Bastiaan Tholen en Théophile de Bock verbleven er regelmatig. Ekker besloot op de door hem aangekochte grond in Oosterbeek een nieuw huis ’t Zonneheem te bouwen, waar hij enkele jaren heeft gewoond. Dit huis was geheel door hemzelf ontworpen.

Inmiddels had zijn vrouw hem in 1907 verlaten en hertrouwde hij op 12 september 1912 met Hester Petronella Robbers. Uit hun huwelijk werd een dochter geboren. Ook dit huwelijk werd - in 1921 - door echtscheiding ontbonden. Ekker schilderde daarna veel in Zuid-Frankrijk, in Spanje en op Tenerife. Hij overleed in april 1943 op 84-jarige leeftijd in het Franse Nice.

Ekker schilderde landschappen, stadsgezichten, figuur- en genrevoorstellingen, portretten en stillevens.[1] Werk van Ekker bevindt zich in de Frans Walkate Collectie in Kampen.

Zie de categorie Evert Cornelis Ekker van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.