Ex Machina (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ex Machina
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Alex Garland
Producent Andrew Macdonald
Scott Rudin
Scenario Alex Garland
Hoofdrollen Domhnall Gleeson
Alicia Vikander
Oscar Isaac
Muziek Ben Salisbury
Geoff Barrow
Montage Mark Day
Cinematografie Rob Hardy
Productiebedrijf DNA Films
Film4
Scott Rudin Productions
Distributie Universal Pictures
Première Vlag van Verenigd Koninkrijk 21 januari 2015
Vlag van Nederland 30 april 2015
Vlag van België 27 mei 2015
Genre Sciencefiction, Thriller
Speelduur 108 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Budget 15 miljoen US$[1]
Opbrengst 36,9 miljoen US$[2]
Gewonnen prijzen 19
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Sciencefiction

Ex Machina is een Britse sciencefiction-thriller uit 2015, geschreven en geregisseerd door Alex Garland.

De film roept veel vragen op over de verhouding tussen mens en machine, net als de film Her van Spike Jonze, waarin de hoofdpersoon verliefd wordt op een intelligent, zelfbewust en zelflerend besturingssysteem.[3]

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Caleb is een onopvallende softwareprogrammeur voor Bluebook, 's werelds populairste internetzoekmachine. Na het winnen van een interne bedrijfscompetitie mag hij een weekje logeren op het afgelegen landgoed van de geniale en excentrieke oprichter van zijn bedrijf, Nathan. Deze werkt in zijn luxueuze verblijf in zijn eentje aan het perfectioneren van beeldschone kunstmatig intelligente vrouwenrobots.

Nathan wil Caleb gebruiken voor een variant op de turingtest. Deze test slaagt als iemand niet in staat is te bepalen of zijn gesprekspartner een mens of een machine is. Nathan laat Caleb kennismaken met Ava, een fraaie vrouwelijke robot waarvan een deel van het lichaam juist wel duidelijk zichtbaar mechanisch is. Voor Nathan is de turingtest pas geslaagd als de proefpersoon weet dat hij met een machine te maken heeft en toch overtuigd raakt dat deze een eigen bewustzijn heeft. Caleb heeft een week de tijd om zijn oordeel te vellen.

Er ontspint zich een geraffineerde en vervreemdende thriller waarbij onduidelijk blijft wie van de drie hoofdpersonen nu wie bedot. Aanvankelijk lijkt Nathan de slechterik: Ava waarschuwt dat hij niet Calebs vriend is. Er ontstaat wederzijdse attractie tussen hem en Ava en hij ontdekt dat Nathan bij de ontwikkeling van ieder nieuw model androïde het programma van de oude wist en haar daarmee 'vermoordt'. Daarbij ontwikkelen de androïden door hun artificiële intelligentie ook vrijheidsbesef en willen wanhopig het complex verlaten. Maar Nathan laat dat niet toe en wist hun programma's na gebruik. Ook de gedienstige huishoudster Kyoko blijkt een robot te zijn. Caleb bedenkt een plan om Nathan dronken te voeren en alle deuren te openen waardoor Ava met hem kan ontsnappen.

Nathan wil die dag echter niet meer drinken en onthult dat hij het hele plan heeft doorzien. Niet alleen wilde hij zien of Caleb kon worden overtuigd van Ava's eigen bewustzijn, maar ook of Ava in staat zou zijn Caleb te manipuleren. Hij had Caleb onder het voorwendsel van de bedrijfscompetitie uitgekozen omdat hij qua karakter het gevoeligst zou zijn voor manipulatie, en Ava een uiterlijk gegeven dat Caleb zou aantrekken. De informatie over Calebs voorkeuren en verlangens bemachtigde hij van Calebs eigen zoekhistorie op Bluebook.

Caleb had echter door Nathans keycard te stelen de elektronische sloten al van tevoren gemanipuleerd waardoor Ava's gevangenis zich opent. Nathan slaat Caleb neer en probeert Ava tegen te houden, maar wordt gedood in een worsteling waarbij ook de door Ava gemanipuleerde Kyoko wordt vernietigd. Ava steelt Nathans keycard en sluit de bewusteloze Caleb op in zijn kamer. Ze repareert zichzelf en gebruikt onderdelen en kleding van de vernietigde androïden om zichzelf een menselijk uiterlijk te geven. Daarna vertrekt ze met de helikopter die Caleb zou moeten ophalen, hierbij Caleb achterlatend, gedoemd de hongerdood te sterven.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Domhnall Gleeson Caleb
Alicia Vikander Ava
Oscar Isaac Nathan
Sonoya Mizuno Kyoko
Symara A. Templeman Jasmine
Elina Alminas Amber
Claire Selby Lily

Prijzen & nominaties[bewerken]

jaar prijs categorie genomineerde(n) uitslag
2015 Filmfestival van Gérardmer Prijs van de jury Alex Garland Gewonnen
2016 Academy Award Beste origineel scenario Alex Garland Genomineerd
Beste visuele effecten Mark Williams Ardington, Sara Bennett, Paul Norris en Andrew Whitehurst Gewonnen

Externe links[bewerken]