Exodus (roman)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Exodus
(Boekomslag op en.wikipedia.org)
Auteur(s) Leon Uris
Land Verenigde Staten
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Engels
Genre Roman
Oorspronkelijke uitgever Doubleday
Oorspronkelijk uitgegeven 1958
Verfilming Exodus (film), 1960
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Exodus is een roman van de joods-Amerikaanse schrijver Leon Uris. Het boek werd voor het eerst uitgebracht in 1958 door uitgeverij Doubleday en handelt over de strijd van de Joden voor de stichting van een eigen staat.

Titel[bewerken]

De naam is afkomstig van het in 1947 varende immigratieschip de Exodus. Het schip bracht Joden van Europa naar het door de Britten bestuurde Palestina. De Joden, over het algemeen ontheemden van de Holocaust, waren op dat moment niet welkom in de latere staat Israël. Dit was door de Britten in 1939 aan Palestina beloofd in een witboek. Daarnaast hadden de Britten het gebied ook binnen tien jaar zelfbestuur beloofd.

Plot[bewerken]

Het eerste deel van het boek verhaalt over een ontsnapping uit de interneringskampen in Brits Cyprus. Het is voor een groot deel gebaseerd op de La Spezia-affaire in Italië, waarbij ruim duizend Joden na een hongerstaking legaal naar Palestina konden reizen.[1] Daarnaast worden de belevenissen gevolgd van een aantal immigranten die vanaf het einde van de negentiende eeuw naar Palestina trokken, en later van aan het nazi-bewind ontkomen slachtoffers. De volgende delen behandelen de aankomst in Palestina, de strijd van de Etsel en de Hagana tegen het Britse bewind en de uiteindelijke Israëlische onafhankelijkheidsverklaring.

Ontvangst[bewerken]

Exodus was in Amerika de grootste bestseller sinds Gone with the Wind. Ook in Nederland was het een groot succes: in vier jaar verschenen 23 drukken. De 43e en tot nu toe laatste druk werd in 1995 gepubliceerd. In 1960 werd het boek verfilmd met Paul Newman in de hoofdrol.

Zie ook[bewerken]