Exodus (roman)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Exodus
Auteur(s) Leon Uris
Land Palestina
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Engels
Genre Roman
Oorspronkelijke uitgever Doubleday
Oorspronkelijk uitgegeven 1958
Verfilming Exodus (film), 1960
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Exodus is de titel van een roman van de joods-Amerikaanse schrijver Leon Uris. Het boek werd voor het eerst uitgebracht in 1958 door uitgeverij Doubleday en handelt over de strijd van de joden voor de stichting van een eigen staat.

De naam is afkomstig van het in 1947 varende immigratieschip de Exodus. Het schip bracht joden van Europa naar het door de Britten bestuurde Palestina. De joden, over het algemeen ontheemden van de Holocaust, waren op dat moment niet welkom in de latere staat Israël. Dit was door de Britten in 1939 aan Palestina beloofd in een witboek. Daarnaast hadden de Britten het gebied ook binnen tien jaar zelfbestuur beloofd.

Het boek verhaalt over de aankomst en strijd van de eerste joden in Israël. Het volgt de belevenissen van een aantal immigranten die vanaf het einde van de negentiende eeuw naar Palestina trokken, en later van aan het nazi-bewind ontkomen slachtoffers. De meeste aandacht gaat uit naar joden die in de eerste jaren na de oorlog naar Palestina trekken en de dramatische, veelal gewelddadige gebeurtenissen in de eerste jaren van de onafhankelijke staat Israël.

Exodus was in Amerika de grootste bestseller sinds Gone with the Wind. Ook in Nederland was het een groot succes: in vier jaar verschenen 23 drukken. De 43e en tot nu toe laatste druk werd in 1995 gepubliceerd. In 1960 werd het boek verfilmd met Paul Newman in de hoofdrol.

Zie ook[bewerken]