Expo Line

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Expo Line
Een Mark I-metrostel vertrekt van de Oostelijke eindhalte King George Station
Een Mark 2-metrostel op het Waterfront Station
Basisgegevens
Locatie Vancouver e.o.
Vervoerssysteem metro
Startdatum 1985
Lengte trajecten 28,9 km
Aantal stations 20
Spoorwijdte 1.435 mm
Eigenaar TransLink
Uitvoerder(s) TransLink
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De Expo Line is de oudste van de drie metrolijnen van SkyTrain Vancouver in de Canadese stad Vancouver. De lijn is eigendom van TransLink en wordt ook door dat bedrijf geëxploiteerd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De lijn werd opgeleverd in 1985 en werd met name gebouwd voor de wereldtentoonstelling Expo 86. De Expo Line zorgde ervoor dat men gemakkelijk tussen Canada Place (het Canadese paviljoen) en de rest van de Expo (rond het BC Place Stadium) kon reizen. Het traject liep destijds tussen Waterfront Station en New Westminster Station. In 1989 werd het traject met één halte verlengd naar Columbia Station, om in 1994 nog een keer verlengd te worden naar het huidige eindstation King George Station.

Traject[bewerken | brontekst bewerken]

De Expo Line verbindt het centrum van Vancouver in 40 minuten met Surrey. De lijn begint in het centrum bij het Waterfront Station, waar men kan overstappen op de Canada Line, de SeaBus (naar Noord-Vancouver) of de West Coast Express. De Expo Line loopt tot aan Columbia Station in New Westminster parallel aan de later gebouwde Millennium Line. De eindhalte is King George Station in Surrey.

Zie de categorie Expo Line van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.