Eyewitness Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Villa Hennekens waarin het Eyewitness Museum is gevestigd
Interview museumdirecteur tijdens dodenherdenking 2016

Eyewitness is een oorlogsmuseum in Beek, Zuid-Limburg. Het museum probeert de Tweede Wereldoorlog te bekijken door een neutrale bril. Het vertelt het verhaal van de Duitse parachutist August Segel, van een Beekse onderduiker, van de Joden in de kampen en van de bevrijding van Beek.

Het museum is gevestigd in de monumentale villa Hennekens dat voorheen het kantoor was van Charles Goffin, waar Wim Seelen eigenaar van was. Dit bedrijf werd doorverkocht aan het Japanse bedrijf Sysmex. Seelen, die al jarenlang oorlogsattributen verzamelde, richtte het pand vervolgens in als een museum dat in mei 2013 werd geopend. Het eerste jaar werd het museum door 6.000 mensen bezocht. Op 20 september 2014 ontving het museum zijn 10.000ste bezoeker.

In januari 2018 kwam het museum in opspraak, nadat directeur Seelen claimde de enige authentieke Hitler-aquarel van Nederland te bezitten. Volgens Hitler-vervalsingenonderzoekers Jaap van den Born en Bart FM Droog was deze claim niet op gedegen research gebaseerd.[1]

Externe links[bewerken]