Fantaisie-Impromptu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fantaisie-Impromptu
Openingsmaten van de Fantasie-Impromptu op. 66 van Chopin
Openingsmaten van de Fantasie-Impromptu op. 66 van Chopin
Componist Frederic Chopin
Soort compositie Impromptu
Gecomponeerd voor piano
Toonsoort cis mineur
Opusnummer 66
Compositiedatum 1834
Opgedragen aan Jules Fontana
Oeuvre Oeuvre van Frederic Chopin
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

De Fantaisie-Impromptu in cis mineur, opus 66, is een solostuk voor piano dat door Frédéric Chopin in 1834 gecomponeerd werd. Het werd pas na het overlijden van Chopin (als "opus-postuum") gepubliceerd, en wel als eerste door Jules Fontana, een goede vriend van Chopin. Het werk kreeg naderhand een opusnummer: opus 66.

Het stuk wordt gekenmerkt door een opvallende '3 tegen 4' beweging: de rechterhand speelt zestienden, en de linkerhand achtsten in sextolen[1]. Het stuk vereist van de speler naast een goede ritmische beheersing ook een goed ontwikkelde techniek, vooral vanwege de vele passages die door hun uitgebreide voortekening (dubbelkruisen en herstellingstekens) voor menig amateur lastig leesbaar is. Daarnaast vereist het stuk op muzikaal gebied veel van de uitvoerende.

Zoals vaak met werken van Chopin het geval is, bestaat het werk uit drie delen. Een eerste, snel en virtuoos deel gaat over in een meer cantabile tweede deel waarin gevoel en romantiek primeren. Uiteindelijk besluit het werk met een bijna letterlijke herhaling van het eerste virtuoze deel en een kort coda.

Chopin had een voorliefde voor de Pleyel-vleugel, vanwege het lichtlopende mechaniek en de specifieke klank. Vandaar dat sommige uitvoerders ook heden ten dage ervoor kiezen om deze impromptu op een dergelijk of authentiek instrument te spelen, en dus niet op bijvoorbeeld een moderne Steinway-piano die veel zwaarder aanslaat en een ander type klank heeft.

Media[bewerken]

Vista-kmixdocked.png
Fantaisie-Impromptu (download·info)

Noten[bewerken]

  1. Een sextool is een serie van zes noten van gelijke lengte, die precies een tel beslaat.