Preludes (Chopin)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
24 Préludes op. 28
Componist Frédéric Chopin
Soort compositie preludes
Gecomponeerd voor piano
Toonsoort volgt kwintencirkel
Opusnummer 28
Compositiedatum 1835-1839
Opgedragen aan Camille Pleyel
Duur ca. 30 minuten
Vorige werk Nocturnes op. 27 nr.s 1 en 2
Volgende werk Impromptu op. 29 nr. 1
Oeuvre Oeuvre van Frederic Chopin
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

De '24 Préludes opus 28' van Chopin zijn 24 werken geschreven voor piano solo, en opgedragen aan Chopins vriend Camille Pleyel, die familie van de pianobouwer Pleyel was. Naast de bovengenoemde cyclus schreef Chopin nog een losse prelude, te weten: Prélude Op. 45 in cis-klein, voor Mademoiselle la Princesse Elisabeth Czernicheff.

De 24 Preludes[bewerken]

Hoewel de term "prelude" eigenlijk de betekenis van een inleidend stuk (Uit het Latijn:'Prae' & 'ludium' = 'voor' & 'spel') heeft, is dit niet het geval bij Chopin. De preludes zijn op zichzelfstaande volwaardige stukken, al worden ze ook als complete cyclus uitgevoerd. De bekendste van de 24 is zonder twijfel de "Regendruppelprelude", op. 28, nr 15. Het is tevens de langste.

Openingsmaten van de "Regendruppelprelude"

De eenvoudigste preludes kunnen door gemiddelde pianisten gespeeld worden. Daarentegen zijn de moeilijkere preludes zeker niet te onderschatten en zeer virtuoos van aard, en deze behoren tot de moeilijkste stukken uit het pianosolo repertoire. Ze worden af en toe door professionele pianisten gespeeld op verscheidene optredens.

Net als bij de andere werken van Chopin hebben ook deze preludes geen naam gekregen of zijn ze niet verder beschreven. Dit in tegenstelling tot vele werken van Liszt en Schumann. De bijnaam "Regendruppelprelude" voor de prelude op. 28, nr 15 wordt tegenwoordig wel universeel gebruikt. Dit in tegenstelling tot andere namen, die weinig gebruikt worden.

Toonaard[bewerken]

Chopin heeft bij de 24 preludes steeds een in elke toonaard geschreven: er is (net als in Bach's Das wohltemperierte Klavier) steeds een prelude in majeur gevolgd door een prelude in de tertsverwante mineurladder, de volgende prelude is dan in een toonsoort een kwint hoger (de stukken volgen dus de kwintencirkel).

Toonaard Tempoaanduiding Toonaard Tempoaanduiding
1. C groot Agitato 13. Fis groot Lento
2. a klein Lento 14. es klein Allegro
3. G groot Vivace 15. Des groot Sostenuto
4. e klein Largo 16. bes klein Presto, con Fuoco
5. D groot Allegro Molto 17. As groot Allegretto
6. b klein Lento Assai 18. f klein Allegro Molto
7. A groot Andantino 19. Es groot Vivace
8. fis klein Molto Agitato 20. c klein Largo
9. E groot Largo 21. Bes groot Cantabile
10. cis klein Allegro Molto 22. g klein Molto Agitato
11. B groot Vivace 23. F groot Moderato
12. gis klein Presto 24. d klein Allegro Appassionato
Vista-kmixdocked.png
Prelude nr. 4 in e klein (download·info)
Vista-kmixdocked.png
Prelude nr. 20 in c klein (download·info)

De aanduidingen voor de verschillende tempi hebben een hoge prioriteit in de preludes. Hiermee wordt de moraal achter het muziekstuk extra naar voren gebracht. Zo is in de prelude nr. 24 met de tempoaanduiding 'Allegro Appassionato' de bedoeling de passie van het pianospelen in het stuk muziek te brengen. Vele professionele pianisten laten deze tempi in de preludes ook duidelijk blijken en weer anderen maken het stuk juist eigen door de verschillende aanduidingen eventueel naar eigen hand om te buigen.