Fasciculatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Fasciculatie
Coderingen
ICD-10 R25.3
ICD-9 781.0
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Een fasciculatie is een kleine spiertrekking.

De spiertrekking gebeurt in een enkele motorische eenheid, dit zijn alle spiervezels die door een enkel motorisch axon geïnnerveerd worden. Een fasciculatie ontstaat ten gevolge van een spontane actiepotentiaal. De spiercontractie veroorzaakt geen beweging in het gewricht dat door de spier bewogen wordt.

Een myokymie is een bijzondere vorm van fasciculatie, waarbij, in tegenstelling tot een gewone fasciculatie, een secondenlange spontane golfvormige beweging over de spier ontstaat. De oorzaak is hier dan ook een reeks spontane actiepotentialen.

Iedereen maakt weleens fasciculaties of myokymieën mee, bijvoorbeeld het naschokken na een intense spierarbeid. Deze schokjes ontstaan waarschijnlijk door microscopisch kleine traumata van de spier. Een ander voorbeeld is het spontaan trillen van de spiertjes rond het oog.

Het benigne fasciculatiesyndroom (BFS) is een goedaardige neurologische stoornis met als belangrijkste kenmerk spiertrekkingen in de ledematen. Deze fasciculaties kunnen zich overal in het lichaam voordoen, maar vinden vooral in de armen, benen en voeten plaats. Zodra de ledemaat waar de fasciculaties plaatsvinden bewogen wordt stoppen ze vrijwel meteen, maar beginnen weer zodra de spieren worden ontspannen. Deze spierstoornis kan als zeer belastend worden ervaren.

Bij amyotrofe laterale sclerose (ALS) zijn de fasciculaties continu aanwezig, nadat er zeer duidelijke spierzwakte optrad, en vallen als men erop let vooral op in de tong en in de dijspieren. Ze treden echter zoals gezegd op bij het goedaardige Benign Fasciculatiesyndroom, maar dus ook bij iedere ziekte die tot denervatie van de spier leidt. Bij de ziekte van Creutzfeldt-Jakob komen myokymieën voor, die wat grover zijn dan de fasciculaties van ALS.

Ook als de oorzaak en oorsprong van fasciculaties/myokymieën bekend zijn, kan de aandoening niet behandeld of genezen worden. Soms verdwijnen de klachten spontaan. Wanneer de trekkingen vooral gelokaliseerd voorkomen, is het mogelijk dat het gaat om een compressieneuropathie of een compressieradiculopathie. Ook bij mensen die lijden aan bepaalde psychiatrische aandoeningen en/of bepaalde medicijnen gebruiken komen vaker fasciculatie-klachten voor.