Fast moving consumer goods

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Fast moving consumer goods (FMCG) heeft als classificatie betrekking op een breed scala aan veel verkochte consumentengoederen zoals voeding, toiletartikelen, zeep, cosmetica, producten voor gebitsverzorging, scheerspullen, wasmiddelen en andere niet-duurzame producten zoals glaswerk, gloeilampen, batterijen en plastic wegwerpproducten voor de huishouding. Gelet op de lengte van de term wordt doorgaans de afkorting FMCG gehanteerd.

Het fast moving (snelle omloop) in de naam duidt het verschil aan met duurzame consumentengoederen zoals keukenapparatuur die gewoonlijk langer dan een jaar meegaan voor ze aan vervanging toe zijn. Farmaceutica worden soms tot de fmcg-categorie gerekend. Binnen de fast moving consumer goods wordt ook weer onderscheid gemaakt tussen de echte fast movers (zoals flessen cola, melk, e.d.) en slow movers (kruiden, ingeblikte etenswaren, e.d.).

De term Consumer packaged goods (CPG) heeft dezelfde betekenis als FMCG en beide begrippen zijn uitwisselbaar. Hoewel fast moving consumer goods een typisch Engelse term is, wordt in de Angelsaksische wereld vooral de CPG-term gehanteerd.

Grote en bekende voorbeelden van bedrijven in FMCG zijn AB InBev, Nestlé, Kraft Foods, Unilever, Dr. Oetker, Colgate-Palmolive en Procter & Gamble.