Colgate-Palmolive

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Colgate-Palmolive
Beurs NYSE: CL
Oprichting 1806
Oprichter(s) William Colgate (Colgate)
B.J. Johnson (Palmolive)
Sleutelfiguren Ian Cook, CEO
Hoofdkantoor New York
Werknemers 36.700 (2016)
Producten Mondverzorging
Persoonlijke verzorging
Huishoudelijke verzorging
Diervoeding
Omzet/jaar US$ 15,2 miljard (2016)
Winst/jaar Gestegen US$ 2.441 miljoen (2016)
Website www.colgate.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie
Reclame voor Palmolive in 1915
Colgate tandpasta dispenser

Colgate-Palmolive is een Amerikaanse multinational. Het bedrijf voert merkproducten op het gebied van mondverzorging, persoonlijke verzorging en huishoudelijke verzorging en is verder actief met diervoeding. In Nederland is het bedrijf gevestigd in Weesp onder de naam Colgate-Palmolive Nederland bv. In Nederland worden producten als tandpasta, mondwater, tandenborstels, shampoo, handzeep, douchegel en allesreiniger op de markt gebracht.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf is wereldwijd actief op het gebied van mondverzorging, persoonlijke verzorging en huishoudelijke verzorging en tot slot diervoeding. Het bedrijf behaalde in 2016 een omzet van ruim 15 miljard dollar. De helft van de omzet, exclusief diervoeding, werd behaald in Noord- en Latijns-Amerika en ongeveer een zesde in Europa. Het aandeel van de diervoedingsverkopen in de totale omzet is zo'n 15%.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Colgate[bewerken | brontekst bewerken]

Colgate is ontstaan in 1806 in de Verenigde Staten. De oprichter van Colgate was zeep- en kaarsenmaker William Colgate. Destijds gevestigd aan Dutch Street in New York, richtte Colgate zijn activiteiten in eerste instantie op stijfsel, zeep en kaarsen onder de naam 'William Colgate & Company'. Elf jaar na de oprichting, in 1817, publiceerde het bedrijf zijn eerste advertentie in een New Yorks dagblad. Toen William Colgate stierf in 1857 nam zijn zoon, Samuel Colgate, het bedrijf over en veranderde de naam in 'Colgate & Company'. In 1866 werd een geparfumeerde zeep geïntroduceerd onder de naam Cashmere Bouquet en in 1873 werd de eerste tandpasta - een geurende 'tandcrème' - van het bedrijf geproduceerd. Deze tandpasta werd verkocht in potten. In 1896 verkocht de firma voor het eerst tandpasta in een tube als Colgate Ribbon Dental Cream.

Palmolive[bewerken | brontekst bewerken]

De B.J. Johnson Soap Company uit Milwaukee in de staat Wisconsin introduceerde in 1898 de Palmolive zeep; een zeep volledig gemaakt van palm- en olijfolie. Door de populariteit van de zeep veranderde het bedrijf zijn naam in 'The Palmolive Company' en rond de eeuwwisseling was Palmolive 's werelds best verkochte zeep. In 1926 fuseerde The Palmolive Company met de uit Kansas afkomstige zeepproducent 'Peet Brothers'. Vervolgens kocht Palmolive-Peet Company in 1928 Colgate & Company en ontstond 'Colgate-Palmolive-Peet Company'. In de jaren hierna begon het bedrijf aan een agressief expansieprogramma. Dit leidde tot de oprichting van vele vestigingen over de gehele wereld. In 1953 werd 'Peet' uit de titel weggelaten, wat de nieuwe bedrijfsnaam 'Colgate-Palmolive Company' maakte.

Colgate-Palmolive en GABA Groep[bewerken | brontekst bewerken]

De GABA Group is een Zwitsers bedrijf dat tandheelkundige en mondverzorgingsproducten maakt. De naam is een afkorting van "Goldene Apotheke Basel". De bekendste overkoepelende merken zijn Elmex, Aronal en Meridol. GABA groep behoort sinds 2004 aan Colgate-Palmolive Group.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Palmolive toiletzeep werd in Nederland voor het eerst verkocht in 1920. Dit gebeurde door een agent van het Amerikaanse bedrijf The Palmolive Company. Bovendien werden ook Palmolive shaving cream, Palmolive after shaving talk en Palmolive shampoopoeder aangeboden. In 1924 werd de zelfstandige Nederlandse Palmolive maatschappij opgericht. Deze maatschappij importeerde de producten uit de Verenigde Staten. De fusie in 1928 van Colgate en Palmolive, resulteerde in een uitbreiding met Colgate producten en daardoor een aanzienlijk grotere omzet in Nederland.

Merken[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland voert Colgate-Palmolive onder meer de merken:

  • Ajax
  • Colgate
  • Elmex
  • Meridol
  • Palmolive
  • Sanex
  • Unicura
  • Aronal
  • Hill's Pet Nutrition