Featuring (muziekindustrie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Engelse woord featuring (afkortingen zijn ft. of feat.) betekent i.s.m. (in samenwerking met). Sinds het begin van de hitlijsten is de term in de muziek in gebruik. Ook Nederlandstalige zangers maken tegenwoordig gebruik van deze term om het cooler te laten klinken. Vroeger werd "met" gebruikt in het Nederlands.

Een ft. komt het vaakst voor in rap- en dancemuziek. Dance-artiesten gebruiken voor hun meeste nummers een vocalist, met een vermelding voor hun gastoptreden.

Meestal heeft een gastartiest maar een klein aandeel in een lied: hij zingt of rapt dan bijvoorbeeld een couplet of bespeelt een muziekinstrument. Dit laatste was bijvoorbeeld het geval bij Di-rect ft. Wibi Soerjadi - Blind for you. Soms zingt een gastartiest steeds het refrein. Dit komt vaak voor in rapnummers, waar de hoofdartiest coupletten rapt en een gastartiest echt zingt. Bekende voorbeelden hiervan zijn Shaggy ft. Rayvon - Angel, Ali B ft. André Hazes - Wij houden van Oranje 2006.

Soms heeft de ft. een beetje kleiner maar aandeel dan de hoofdartiest. Dit was bijvoorbeeld het geval bij Hips don't lie (Shakira ft. Wyclef Jean), Love generation (Bob Sinclar ft. Gary Pine, waarbij Bob Sinclar de dj & Gary Pane de vocals) en Ik wacht al zo lang (Lange Frans & Baas B ft. Brutus & Tim (Di-rect)). Er zijn ook nummers waarbij de gastartiest helemaal geen duidelijk aandeel heeft. Dit was bijvoorbeeld het geval bij de single I don't wanna know (Mario Winans ft. Enya & P. Diddy). Enya had namelijk totaal geen aandeel op de plaat. Ze werd alleen genoemd omdat er een sample in het nummer zat van Enya's lied Boadicea uit 1987. Ook zijn er andere onduidelijkheden, zoals uitgaven van formaties waarop niet altijd ieder lid in elk nummer te horen is. Dit levert dan titels op als "D-Men ft. Negativ & Brutus - Mijn feestje", Brutus & Negativ maakten beide deel uit van de rapformatie D-Men en waren als enige in het nummer te horen, maar toch staan ze als ft. vermeld omdat het de bedoeling was voor een D-Men-album.

Soms worden de naamsvermeldingen van een single aangepast als hij in een ander deel van de wereld wordt uitgebracht. Zo werd I Belong to You (Il Ritmo Della Passione) in de Verenigde Staten uitgebracht als Anastacia (ft. Eros Ramazzotti), en in Europa als Eros Ramazzotti & Anastacia.

De Nederlandse danceact Twenty 4 Seven ft. Stay-C & Nance had in de jaren 90 van 20e eeuw 6 Top 40-hits. Een ft. die meerdere malen de Top 40 haalde, is DJ Sammy & Yanou ft. Do - Heaven.

Bekende singles met gastoptredens[bewerken | brontekst bewerken]