Festo (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Festo AG & Co. KG
Festo (bedrijf)
Oprichting 1925
Oprichter(s) Albert Fezer en Gottlieb Stoll
Sleutelfiguren Eberhard Veit (directeur)
Hoofdkantoor Esslingen am Neckar, Duitsland
Werknemers ongeveer 12.800 (2007)
Industrie Automatiseringstechniek
Omzet 1,65 miljard Euro (2007)
Website Festo.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Festo is een internationaal opererende Duitse onderneming op het gebied van automatiserings- en sturingstechniek met haar hoofdzetel in Esslingen am Neckar. Hun dochteronderneming Festo Didactic, gevestigd in Denkendorf, verzorgt industriële opleidingen.

Kengetallen[bewerken]

De ondernemingsgroep Festo had eind 2007 wereldwijd 12.800 werknemers en bereikte in 2007 een omzetcijfer van 1,65 miljard Euro. Wereldwijd heeft Festo 56 autonome firma’s en 250 filialen. Het directieraad wordt voorgezeten door Dhr. Eberhard Veit.

Ondernemingsgroep[bewerken]

  • Festo AG & Co. KG
  • Festo Didactic GmbH & Co. Kg
  • Festo leercentrum in Saar GmbH
  • Beck IPC GmbH
  • Festo Microtechnologie AG (Zwitserland)

Geschiedenis[bewerken]

In 1925 werd de onderneming Festo opgericht in Esslingen door Gottlieb Stoll. De naam Festo is afgeleid uit de namen van de 2 oprichters namelijk Albert Fezer en Gottlieb Stoll, waarvan de eerstgenoemde al in het jaar 1929 de onderneming verliet. Festo spitste zich een eerste decennia toe op het produceren van houtbewerkingmachines zoals boor-, frees-, en schaafmachines. Deze machines behoren niet meer tot de bedrijfsactiviteiten van de ondernemingsgroep sinds 1 januari 2000. Ze worden sindsdien verhandeld door de firma’s Festool en Protool die behoren tot de groep TTS tooltechnic Systems AG & Co. KG.

Festo Didactic[bewerken]

In 1965 werd een nieuwe bedrijfsactiviteit van Festo opgericht: "Didactic" (industriële opleidingen), in 1979 veranderd in "Festo Didactic". Men ging samenwerken met het Nationaal Instituut voor Beroepsopleiding BiBB in Berlijn. Samen met dit instituut ontwikkelde Festo Didactic een leerplan voor beroepsopleidingen in Duitsland. Vanaf 1988 werden er consultingdiensten opgestart waarvan het zwaartepunt steeds op Total Productive Maintenance (TPM) en Lean manufacturing ligt. Tegenwoordig biedt Festo Didactic opleidingen aan in meer dan 70 landen.

Festo België[bewerken]

Festo Belgium is opgericht in 1964 met Brussel als uitvalsbasis. Van hieruit wordt zowel de Belgische als de Luxemburgse markt bediend. Festo Belgium genereerde in 2008 een omzet van +/- 29 miljoen Euro.

Festo Nederland[bewerken]

Festo Nederland is opgericht in 1967 te Delft.