Festspillene i Bergen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Håkonshallen is een van de belangrijkste concertzalen

Festspillene i Bergen (Engels: Bergen International Festival) is een jaarlijks cultureel festival in de Noorse stad Bergen. Het is een van de grootste culturele evenementen in de Noordse landen.

Het festival vindt elk jaar eind mei, begin juni plaats en omvat muziek, toneel, dans, literatuur, beeldende kunst en folklore. Concerten vinden plaats in onder meer Grieghallen en Håkonshallen, en op museumlocaties als Lysøen en Troldhaugen. In 2013 bestond het programma uit meer dan 200 verschillende optredens, verspreid over 15 dagen. Het festival wordt gefinancierd door Noorse overheidsinstanties en commerciële sponsors. Beschermheer is koning Harald V van Noorwegen, die het festival ook officieel opent.

De eerste editie van het festival werd in 1953 gehouden. Onder meer dirigent Leopold Stokowski en sopraan Kirsten Flagstad traden toen op. Het idee voor het festival kwam onder andere van de operazangeres Fanny Elstra. Zij was geïnspireerd door een soortgelijk evenement dat de componist Edvard Grieg in 1898 in Bergen organiseerde, Musikkfest i Bergen.

Ieder jaar wordt een Noorse kunstenaar verkozen tot Festspillkunstner en wordt er speciale aandacht besteed aan diens werk. In 2013 was dit Gardar Eide Einarsson en in 2014 Tone Vigeland.

Sinds 2012 is Anders Beyer de directeur van het festival.

Externe links[bewerken]