Festspillene i Bergen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Håkonshallen is een van de belangrijkste concertzalen

Festspillene i Bergen (Engels: Bergen International Festival) is een jaarlijks cultureel festival in de Noorse stad Bergen. Het is een van de grootste culturele evenementen in de Noordse landen.

Het festival vindt elk jaar eind mei, begin juni plaats en omhelst muziek, toneel, dans, literatuur, beeldende kunst en folklore. Concerten vinden plaats in onder meer Grieghallen en Håkonshallen, en op musealocaties als Lysøen en Troldhaugen. In 2013 bestond het programma uit meer dan 200 verschillende optredens, verspreid over 15 dagen. Het festival wordt gefinancierd door Noorse overheidsinstanties en commerciële sponsors. Beschermheer is koning Harald V van Noorwegen, die het festival ook officieel opent.

De eerste editie van het festival werd in 1953 gehouden. Onder meer dirigent Leopold Stokowski en sopraan Kirsten Flagstad traden toen op. Het idee voor het festival kwam onder andere van de operazangeres Fanny Elstra. Zij was geïnspireerd door een soortgelijk evenement dat de componist Edvard Grieg in 1898 in Bergen organiseerde, Musikkfest i Bergen.

Ieder jaar wordt er een Noorse kunstenaar verkozen tot Festspillkunstnere en wordt er speciale aandacht besteedt aan het werk van die kunstenaar. In 2013 was dit Gardar Eide Einarssonen, voor 2014 Tone Vigeland. Tot 2008 werd er ook speciale aandacht besteed aan bepaalde musici, componisten, dichters en toneelschrijvers.

Sinds 2012 is Anders Beyer de directeur van het festival.

Externe links[bewerken]