Fietsflat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fietsflat
De fietsflat bij zonsondergang.

De fietsflat is een drie verdiepingen hoge fietsenstalling voor 2500 fietsen aan de westzijde van Station Amsterdam Centraal. Ook aan het station van Oostende bevindt zich een 2 verdiepingen tellende fietsflat en het station Antwerpen-Berchem heeft er een als onderdeel van het stationsgebouw.

De fietsflat is ontworpen door VMX Architecten. Het bouwsel is 100 meter lang, 14 meter breed en drie verdiepingen hoog. Het ontwerp van de eerste fietsflat was in 2001 genomineerd voor de NAi architectuurprijs. Bewakers letten 24 uur per dag op de veiligheid van fietser en fiets.

Geschiedenis[bewerken]

Wethouder Verkeer en Vervoer van de gemeente Amsterdam Frank Köhler opende de fietsflat op 5 april 2001. Oorspronkelijk bedoeld als tijdelijke fietsenstalling die in 2004 zou sluiten, is de fietsflat nog steeds in gebruik. Ook voornemens om de fietsflat te sluiten in 2009 werden niet uitgevoerd.

Uitbreiding[bewerken]

In andere steden, waaronder Utrecht, zijn plannen voor de bouw van fietsflats om het grote aantal fietsen in het stationsgebied te kunnen herbergen. Plannen voor de bouw van een tweede identieke fietsflat aan de IJ-zijde van Station Amsterdam Centraal, die in september 2006 had moeten openen, gingen niet door. Het Amsterdamse College van B&W was in april 2006 niet bereid om de benodigde vier miljoen euro te investeren.

Trivia[bewerken]

De fietsflat trekt vooral veel aandacht van buitenlandse toeristen, die een 'parkeergarage' voor fietsen een interessant gezicht vinden.

Een vaak genoemde klacht over de fietsflat is dat gebruikers hun fiets vaak pas na lang zoeken terugvinden, omdat ze vergeten zijn waar ze hun fiets hadden geparkeerd tussen al die honderden andere fietsen. Een oplossing die de 'fietswachters' aanraden is om het op de vloer geschilderde nummer bij de fiets te noteren, of om er een foto van te maken met je mobiele telefoon.

Externe links[bewerken]