Fietsslot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fiets met beugelslot aan een brugleuning te Amsterdam

Een fietsslot is een slot dat moet voorkomen dat een fiets kan worden gebruikt zonder toestemming van de bezitter. Er bestaan twee vormen van fietssloten: een slot dat de fiets onbruikbaar maakt (maar dat niet voorkomt dat de gehele fiets wordt verplaatst) en een slot dat de fiets verankert aan een object in de omgeving. In echte probleemgebieden voor fietsendiefstal is het geen zeldzaamheid dat de prijs van het slot de waarde van het rijwiel overtreft.[bron?]

Soorten sloten[bewerken]

Er zijn veel verschillende soorten fietssloten op de markt, in verschillende prijs- en kwaliteitsklassen. In principe zijn alle sloten te kraken, maar hoe meer weerstand het gebruikt type slot biedt, des te eerder zal de dief zijn poging het betreffend slot te verbreken opgeven of zelfs geheel en al van een poging afzien. Omdat geroutineerde fietsendieven zich dikwijls in het kraken van een bepaald type slot hebben gespecialiseerd, biedt het gebruik van twee verschillende sloten nog meer bescherming. Hieronder een overzicht van de sloten die bestaan.

Ringslot[bewerken]

Ringslot

Dit slot is aan het fietsframe bevestigd en sluit als een ring rond het achterwiel, waardoor de wielspaken worden geblokkeerd en het achterwiel niet meer kan draaien. Dit slot is gemakkelijk te gebruiken doordat het een geheel met de fiets is. Daardoor wordt geen hinder van een los voorwerp ervaren. Nadeel is dat de fiets niet aan een vast object wordt vastgemaakt: de dief kan een fiets in zijn geheel meenemen, waarna hij thuis op zijn gemak het slot kan openbreken. Sommige ringsloten kunnen met een ketting gecombineerd worden.

Moderne ringsloten bevatten een chip met een geregistreerde code die bij de eigenaar bekend is. Doet men bij de politie aangifte van een fietsdiefstal, dan moet men de code van de chip opgeven. Wordt de fiets door de politie gevonden, dan kan de politie de code uitlezen en snel vaststellen of de fiets als gestolen geregistreerd staat. Nadeel van deze methode is dat de meeste fietsendieven het slot van de fiets verwijderen, waarmee ook de chip verloren gaat.

Combinatieslot[bewerken]

Combinatieslot

Dit slot gebruikt meerdere draaiende schijven met uitsparingen erin. Het slot is gesloten wanneer een pin met daarop tanden in het slot wordt gestoken en de combinatieschijven naar een andere combinatie worden gedraaid. Wanneer de schijven in de juiste combinatie worden gedraaid, zijn alle uitsparingen in een rij achter elkaar en kan de pin uit het slot gehaald worden. Dit slot is zeer onveilig. Veel sloten van dit type kunnen worden geopend zonder de juiste combinatie te kennen. Behalve wanneer het slot zeer precies is geproduceerd, is het mogelijk te bepalen op welk cijfer een schijf moet staan om het slot te openen. Dat werkt als volgt: wanneer de pin naar buiten wordt getrokken, zal een van de tanden sterker dan de andere drukken op de bijbehorende schijf. Deze schijf wordt dan rondgedraaid tot een zacht klikje te horen is, wat aangeeft dat de tand zich in de uitsparing bevindt. Deze procedure wordt voor de overige schijven herhaald. Op deze manier kan in zeer korte tijd de juiste cijfercombinatie worden gevonden.

Kabelslot[bewerken]

Kabelslot met gehard staal

Dit slot bestaat uit losgeweven staaldraad met een plastic omhulsel. Dit slot is ongeveer anderhalve centimeter dik, maar biedt niet genoeg bescherming. Deze kabels zijn namelijk zeer makkelijk door te knippen, een simpele kniptang is al voldoende. Een uitzondering hierop zijn de kabelsloten met gehard staal; die zijn veel moeilijker door te knippen.

Beugelslot[bewerken]

Beugelslot

Dit model bestaat uit twee delen, waarvan het ene deel (de beugel) U-vormig is en het andere deel staafvormig. Met de beugel wordt de fiets aan een vast object bevestigd. Dit slot is gemaakt uit gehard staal en biedt een degelijke beveiliging als het juist wordt gebruikt. Dit slot kan niet doorgeknipt worden met een betonschaar.

Echter, ook dit slot is te kraken, zelfs zonder gereedschap of sleutel, namelijk door de fiets als hefboom te gebruiken en de fiets rond te draaien (achterwiel omhoog en zo over de kop laten gaan), op deze manier breekt de beugel vrij gemakkelijk open.

Kettingslot[bewerken]

Kettingslot

Dit is het beste slot voor een fiets. Echter: niet alle kettingsloten zijn even veilig. Een kettingslot van niet-gehard staal, te herkennen aan ronde schakels[bron?] en de lage prijs, gaat met een kniptang al door. Maar ook gehard stalen kettingen kunnen onveilig zijn. Met een betonschaar zijn schakels van 6 mm gehard staal nog zeer eenvoudig door te knippen.

Een gehard stalen ketting van 8 mm is wel veilig. Ook mogelijk is een gehard stalen ketting van 12 mm. Laatstgenoemd slot is prijzig (circa 100 euro), maar is overbodig. Dit slot is zwaar. Voor dit slot heeft een dief gereedschap nodig, maar dat is hetzelfde gereedschap als met een ketting van 8 mm. Het beste slot voor een fiets is dus een gehard stalen ketting met schakels van 8 mm dik.

Het in het frame geïntegreerd slot is een nieuwe ontwikkeling sinds 2008, met name op fietsen van enkele Nederlands merken.

Manier van gebruik[bewerken]

Fout: het voorwiel is goed vastgezet, maar de rest van de fiets is gestolen. De dief hoefde alleen maar het voorwiel los te schroeven.

Een fietsslot is alleen echt effectief wanneer het wordt gebruikt om de fiets vast te maken aan een niet-verplaatsbaar object, zoals een lantaarnpaal, fietsrek of een hek.

Beugelsloten kunnen beter niet in het midden van het frame worden vastgemaakt: een potentiële dief kan de fiets dan als hefboom gebruiken door de fiets rond te draaien, en zo de beugel openbreken. Een beugelslot sluit je best vast met het achter/voorwiel samen met je frame aan een vast object. De voorbestemde fietsenstallingen zijn daar ideaal voor.\

Externe links[bewerken]