Filips van Baden-Röteln

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Filips van Baden-Röteln
1452-1503
Graaf van Neuchâtel
Periode 1485-1503
Voorganger Rudolf
Opvolger Johanna
Markgraaf van Baden-Sausenberg
Periode 1487 - 1503
Voorganger Rudolf IV
Opvolger Christoffel I van Baden-Baden
Vader Rudolf IV van Baden-Sausenberg
Moeder Margaretha van Vienne

Filips van Baden-Röteln (1452 - 1503) was de enige zoon van graaf en markgraaf Rudolf IV van Baden-Sausenberg en van Margartha van Vienne. Hij volgde zijn vader in 1485 op als graaf van Neuchâtel en in 1487 als markgraaf van Baden-Sausenberg.

Hij diende eerst onder Karel de Stoute, maar koos nadien de zijde van Frankrijk en diende onder drie opeenvolgende koningen, Lodewijk XI, die hij hielp bij de verovering van Bourgondië, Karel VIII, die hij begeleidde op diens krijgstocht naar Italië, en Lodewijk XII die hij hielp bij de verovering van Milaan. Van deze laatste kreeg Filips voor bewezen diensten het bestuur over Provence. In Frankrijk had hij het genot van de baronnie Époisses en van de heerlijkheden Montbard, Noyers, Montcenis, Châtel-Chinon en een aantal andere domeinen in Bourgondië, na de dood van de kinderloze Claude van Montaigu in 1470.

Filips was in 1480 gehuwd met Maria, dochter van Amadeus IX van Savoye, en had één dochter, Johanna, die hem zou opvolgen in Neuchâtel. Filips was de laatste mannelijke erfgenaam van de tak Baden-Hachberg en Baden-Sausenberg. Zijn bezittingen en rechten in Baden gingen na zijn dood over op Christoffel I van Baden-Baden, overeenkomstig een erfenisverdrag dat hij in 1490 met Christoffel I van Baden-Baden afgesloten had.