Finale FIFA Confederations Cup 1997

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De FIFA Confederations Cupfinale van 1997 was de derde finale van de Confederations Cup. De wedstrijd ging door op 21 december 1997 in het Koning Fahdstadion in Riyad. Wereldkampioen Brazilië nam het op tegen Australië, winnaar van de OFC Nations Cup. De Zuid-Amerikanen wonnen overtuigend met 6-0. Zowel Ronaldo als Romário scoorde een hattrick.

Wedstrijdverslag[bewerken | brontekst bewerken]

Bij Australië kreeg linkervleugelverdediger Stan Lazaridis een basisplaats na zijn uitstekende invalbeurten eerder op het toernooi. Maar ook met Lazaridis in de verdediging had Brazilië geen moeite om te scoren. Na een kwartier werd Ronaldo aangespeeld. De Braziliaanse aanvaller van Internazionale draaide snel om zijn as, versnelde voorbij zijn bewakers en kreeg de bal met een gelukje tot bij Denílson. Die haalde de achterlijn en legde vervolgens terug op Ronaldo, die de bal in het dak van doel plaatste: 1-0. Enkele minuten later ging het licht uit bij aanvaller Mark Viduka. De Australische spits verloor een duel waarna hij stevig natrapte op Cafú. De scheidsrechter aarzelde niet en gaf Viduka rood.

Met een man minder konden de Australiërs alleen maar toekijken hoe de Brazilianen hun superioriteit in doelpunten omzetten. Een diepe bal die in eerste instantie te ver leek door te botsen, werd door Ronaldo in extremis nog in doel getikt. De manier waarop hij twee verdedigers van Australië voorbij sprintte, zette bondscoach Terry Venables aan het denken. Enkele minuten later offerde hij de broers Vidmar en Aurelio Vidmar op. Maar ook invallers Kevin Muscat en John Aloisi konden het tij niet keren. De net geen 32-jarige Romário kreeg ter hoogte van de penaltystip alle tijd en ruimte om een voorzet van Cafú met de borst te controleren en in doel te werken: 3-0.

Ook na de rust veranderde het spelbeeld niet. Opnieuw Cafú bracht de bal voor doel, Ronaldo knikte de bal door en Romário kreeg voor de tweede keer te veel ruimte om de bal met de borst te controleren en in doel te werken. Bondscoach Venables greep opnieuw in. Steve Horvat werd vervangen door Matthew Bingley, maar ondanks de nieuwe verdedigende impuls bleef Australië achterin te veel ruimte weggeven. Aanvoerder Dunga verstuurde een diepe bal en zag hoe Ronaldo het leer met de borst meepakte en overhoeks binnentrapte. Na 75 minuten vervolledigde ook Romário zijn hattrick. Uitblinker Ronaldo dribbelde zich voorbij een verdediger, gleed langs doelman Mark Bosnich en liet zich na een licht contact vallen. De daaropvolgende strafschop werd door Romário omgezet: 6-0.

Wedstrijdinfo[bewerken | brontekst bewerken]


21 december 1997
21:00 UTC+3
Brazilië Vlag van Brazilië 6 – 0 Vlag van Australië Australië Koning Fahdstadion, Riyad
Toeschouwers: 65.000
Scheidsrechter: Pirom Un-Prasert (Thailand)
Ronaldo Goal 15'Goal 27'Goal 59'
Romário Goal 38'Goal 53'Goal 75' (pen.)
Brazilië
Australië
Vlag van Brazilië
Brazilië:
GK 1 Dida
RB 2 Cafú
CB 3 Aldair
CB 4 Júnior Baiano
LB 6 Roberto Carlos
CM 16 César Sampaio
CM 5 Dunga Aanvoerder
AM 19 Juninho Paulista
AM 18 Denílson
CF 9 Ronaldo
CF 11 Romário
Coach:
Vlag van Brazilië Mário Zagallo
Vlag van Australië
Australië:
GK 1 Mark Bosnich
RB 14 Tony Vidmar 31'
CB 5 Alex Tobin Aanvoerder
CB 4 Milan Ivanović
CB 2 Steve Horvat 55'
LB 3 Stan Lazaridis
CM 8 Craig Foster
CM 6 Ned Zelić
AM 10 Aurelio Vidmar 31'
CF 9 Mark Viduka Weggestuurd 24'
CF 11 Harry Kewell
Wisselspelers:
FW 18 John Aloisi 31'
DF 21 Kevin Muscat 31'
DF 12 Matthew Bingley 55'
Coach:
Vlag van Engeland Terry Venables


Assistent-scheidsrechters:
Vlag van Oman Mohamed Al Musawi
Vlag van Frankrijk Jacques Poudevigne