Lijst van internationale voetbaltoernooien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder een overzicht van de grote en bijzondere internationale voetbaltoernooien, georganiseerd door de overkoepelende bonden. Het toernooi kan bestaan uit een competitie (iedereen tegen iedereen), knock-out (de verliezer valt af), of zelfs een enkele wedstrijd (meer een erewedstrijd).

Eerste indeling is naar gebied: wereldwijd of per continentaal gebied. Verder is er onderscheid te maken naar teamsoort: Nationale teams (landenteams) of clubteams.

Wereldwijd[bewerken | brontekst bewerken]

Organisatie: Wereldvoetbalbond (FIFA)

Landenteams:

Na de Olympische Spelen het grootste sportevenement ter wereld, in betrokkenen, kijkers, en belang. Vierjaarlijks, het eerstvolgende is 2022, Qatar. Voorronde met de 200 landen van de FIFA. De beker heet "Wereldbeker" (Engels: 'World Cup')
Een toernooi tussen de kampioenen van de verschillende bonden die onder de FIFA vallen. Het wordt om de vier jaar gehouden.
Het belangrijkste jeugdvoetbaltoernooi ter wereld. Hier kunnen de voetballers van morgen vandaag hun kunnen vertonen. Scouts van over de hele wereld bekijken deze toernooien met grote belangstelling, om de nieuwe Maradona of Van Basten te scouten. Het toernooi wordt om de twee jaar gehouden en het eerstvolgende toernooi is 2019, Zuid-Korea.
Ook de Spelen kennen een voetbaltoernooi. Omdat de FIFA haar grote toernooi wil beschermen geldt voor de Spelen een leeftijdsgrens van 23 jaar. Daardoor is dit toernooi beperkt in belang en grootte. Volgende toernooi: Tokio 2020. Prijs: de gouden medaille.

Clubteams:

De winnaars van de Europese Champions League en de Zuid-Amerikaanse Copa Libertadores speelden tegen elkaar voor deze wereldbeker tot 2004. Deze ene wedstrijd werd gespeeld in Tokio, gewoonlijk in november. Prijs: Wereldbeker.
Vervanger van de Intercontinetal Cup die werd gehouden tot 2004. Aan dit toernooi doen de kampioenen van de zes continentale voetbalbonden mee (Afrika, Azië, Oceanië, Noord- en Midden-Amerika, Zuid-Amerika, en Europa). De kampioenen van Europa en Zuid-Amerika stromen pas in de halve finales in. Prijs: Wereldbeker.

Afrika[bewerken | brontekst bewerken]

Organisatie: Confédération Africaine de Football

Landenteams:

Clubteams:

Europa[bewerken | brontekst bewerken]

Organisatie: Europese voetbalbond (UEFA).

Landenteams:

Vierjaarlijks toernooi. Alle ruim vijftig leden (landen) van de Europese UEFA spelen in de grote kwalificatieronde. Eindtoernooi met 16 landen. Vorig toernooi: EK 2016, Frankrijk.
om de twee jaar wordt gespeeld tussen de 55 lidstaten van de UEFA met als doel een aantal vriendschappelijke interlands te vervangen. Teams kunnen zich langs deze weg ook kwalificeren voor het Europees kampioenschap.

Clubteams:

Toernooi voor de beste clubs uit de beste voetballanden. Landen die langere tijd goed presteren, mogen tot vier teams inschrijven. Anders dan de titel zegt, kunnen dus ook niet-kampioenen deelnemen. Veruit de belangrijkste, want de moeilijkste, prijs voor een club en een speler. Winnaar speelt ook toernooi om de Wereldbeker voor clubteams. Prijs: de Beker met de grote oren, de 'Europacup'.
Toernooi voor de teams van de tweede orde, na de Champions League-deelnemers. Ook de nationale bekerwinnaars (KNVB beker, Beker van België) doen hieraan mee, alsmede een gedeelte van de ploegen die in de Champions League zijn uitgeschakeld. Prijs: de Europa League Beker.

Conference League

Dit is een soort Europa League maar dan wat minder goed en is net als de Europa League een opvanger van de hogere League
Enkele wedstrijd tussen de winnaars van de Champions League en van UEFA Cup.
Wordt gespeeld in augustus in Stade Louis II, Monaco.

Niet meer bestaande toernooien:

In 1992 overgegaan in de Champions League.
In 2000 opgegaan in de UEFA Cup.
In 1971 voortgezet in de UEFA Cup.
In 2009 voortgezet in de Europa League
In 2009 opgegaan in de Europa League
Bekercompetitie tussen de beste clubs van de landen van Midden-Europa

Zuid-Amerika[bewerken | brontekst bewerken]

Organisatie: CONfederación SudaMEricana de FútBOL (Conmebol)

Landenteams:

Clubteams:

Komt sterk overeen met de Europese Champions League
Komt sterk overeen met de Europese Europa League
Komt sterk overeen met de Europese Europese Supercup

Niet meer bestaande toernooien:

In 2002 voortgezet in de Copa Sudamericana
In 2002 voortgezet in de Copa Sudamericana

Azië[bewerken | brontekst bewerken]

Aziatische voetbalbond

Landenteams:

Clubteams:

Noord-Amerika[bewerken | brontekst bewerken]

Organisatie: CONCACAF

Landenteams:

Voormalige toernooien voor landenteams:

Clubteams:

Voormalige toernooien voor clubteams:

Oceanië[bewerken | brontekst bewerken]

Organisatie: Voetbalbond van Oceanië (OFC)

Voor landenteams:

Voor clubteams:

Voormalig toernooi voor clubteams:

Overige toernooien[bewerken | brontekst bewerken]

Landenteams:

Clubteams: