Fintro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Logo Fintro
Een Fintro-agentschap in Eeklo

Fintro is een distributiemerk van bank van de groep BNP Paribas, dat actief is in België. Het netwerk van agentschappen bestaat uit 310 zelfstandige agentschappen. Fintro was een onderdeel van de Fortis Bank en kwam na de financiële crisis van 2008 in handen van het Franse BNP Paribas.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De basis van dit bedrijf werd gelegd in 1919 door de Nationale Bank van België en heette toen nog "Nationale Maatschappij voor Krediet aan de Nijverheid". NMKN verstrekte, overigens zonder winstoogmerk, kredieten op middellange en lange termijn in België. Het verleende vooral scheepskredieten en na de oorlog, vanaf 1950, beheerde NMKN de Marshall-kredieten voor de steenkoolnijverheid.

In 1961 werd het werkterrein van NMKN uitgebreid hetgeen tot een grote groei leidde. In 1966 opende NMKN het eerste volwaardig bankkantoor en twee jaar later besloten NMKN en ASLK tot een harmonische uitbreiding van hun kantorennet. Dit akkoord hield nagenoeg twintig jaar stand. In de jaren tachtig raakte de kortere benaming Krediet aan de Nijverheid ingeburgerd en profileerde zich naar de particuliere klanten als het "Blauwe Fabriekje". Na het beëindigen van het samenwerkingsakkoord met ASLK in 1986 breidde het de bankdiensten uit. In 1994 werd het gemachtigd alle bankfuncties uit te oefenen.

Overname door Fortis en BNP Paribas[bewerken | brontekst bewerken]

In 1995 kwam het in handen van de ASLK, die later zelf werd overgenomen door Fortis en na de fusie met de Generale Bank opging in de Fortis Bank. In 2005 kreeg het de naam Fintro (afkorting van Financiële INTROductie).

Vanaf begin mei 2009 is het voor 75% eigendom van BNP Paribas, de rest van de aandelen was in handen van de Belgische Staat via de Federale Participatie Maatschappij (FPIM). In 2013 nam BNP Paribas de aandelen in handen van de FPIM over.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]