Naar inhoud springen

Firefox OS

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Firefox OS
Logo
Screenshot
Ontwikkelaar(s) Mozilla Corporation
OS-familie Linux
Uitgebracht 21 februari 2013 (11 jaar geleden)
Recentste uitgave 2.5 (2 november 2015)[1] Bewerk dit op Wikidata
Kerneltype Monolithisch (Linuxkernel)
Licentie(s) Open source
Status Gestopt
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Firefox OS[2] is een stopgezet opensourcebesturingssysteem voor smartphones en tabletcomputers dat ontwikkeld werd door Mozilla. Het op Linux gebaseerde besturingssysteem werd gedemonstreerd op Android-compatibele smartphones[3][4] en op de Raspberry Pi.[5] Het systeem werd aanvankelijk gebruikt voor goedkope modellen in groeilanden. Omdat het vooral gebruikmaakte van webapps, was het een licht systeem.[6]

In 2015 staakte Mozilla de ontwikkeling van het besturingssysteem voor smartphones en richtte het zich voortaan op zogeheten slimme apparaten, zoals smart-tv's. In 2017 werd ook die piste verlaten en werd Firefox OS als besturingssysteem volledig stopgezet.[6] Het besturingssysteem werd geforkt naar B2G OS, dat op haar beurt geforkt werd naar KaiOS.

Er was een emulator voor Firefox OS beschikbaar als Firefox-extensie.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

Firefox OS is opgebouwd uit drie lagen:

  • De applicatielaag
  • De Open Web Platform Interfaces
  • De infrastructuurlaag (Gonk)

De applicatielaag bestaat uit HTML5, JavaScript en CSS. Deze laag bevat alle toepassingen voor eindgebruikers. De Open Web Platform Interfaces-laag bevat alle onderliggende technologie: de application programming interfaces. Deze communiceren met de layout-engine Gecko. De infrastructuurlaag is het eigenlijke besturingssysteem en bevat de Linuxkernel en invoer- en uitvoergerelateerde software.

Architectuurdiagram Firefox OS[bewerken | brontekst bewerken]

Smartphones[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste smartphones met Firefox OS verschenen in de eerste helft van 2013, eerst in Zuid-Amerika, later ook op de Aziatische en de Europese markt.[7] De Chinese smartphonefabrikant ZTE bracht in 2013 de Firefox OS-smartphone ZTE Open uit.[8] Later volgden fabrikanten LG, Alcatel en Huawei.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Officiële website