Firefox OS

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Firefox OS
Firefox OS
Screenshot
Screenshot
Ontwikkelaar Mozilla Corporation
OS-familie Linux
Kerneltype Monolithisch (Linuxkernel)
Licentie Open source
Status Gestopt
Website (en) Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Firefox OS[1] is een stopgezet opensourcebesturingssysteem voor smartphones en tabletcomputers ontwikkeld door Mozilla. Het op Linux gebaseerde besturingssysteem werd gedemonstreerd op Android-compatibele smartphones[2][3] en op de Raspberry Pi.[4] Het systeem werd aanvankelijk gebruikt voor goedkope modellen in groeilanden. Omdat het vooral gebruikmaakte van webapps, was het een licht systeem.[5]

In 2015 staakte Mozilla de ontwikkeling van het besturingssysteem voor smartphones en richtte het zich voortaan op zogeheten slimme apparaten, zoals smart-tv's. In 2017 werd ook die piste verlaten en werd Firefox OS als besturingssysteem volledig stopgezet.[5] Het besturingssysteem werd geforkt naar B2G OS, dat op haar beurt geforkt werd naar KaiOS.

Er was een emulator voor Firefox OS beschikbaar als Firefox-extensie.

Architectuur[bewerken]

Firefox OS is opgebouwd uit drie lagen:

  • De applicatielaag
  • De Open Web Platform Interfaces
  • De infrastructuurlaag (Gonk)

De applicatielaag bestaat uit HTML5, JavaScript en CSS. Deze laag bevat alle toepassingen voor eindgebruikers. De Open Web Platform Interfaces-laag bevat alle onderliggende technologie: de application programming interfaces. Deze communiceren met de layout-engine Gecko. De infrastructuurlaag is het eigenlijke besturingssysteem en bevat de Linuxkernel en invoer- en uitvoergerelateerde software.

Architectuurdiagram Firefox OS[bewerken]

Firefox OS Architecture diagram.png

Smartphones[bewerken]

De eerste smartphones met Firefox OS verschenen in de eerste helft van 2013, eerst in Zuid-Amerika, later ook op de Aziatische en de Europese markt.[6] De Chinese smartphonefabrikant ZTE bracht in 2013 de Firefox OS-smartphone ZTE Open uit.[7] Later volgden fabrikanten LG, Alcatel en Huawei.

Externe link[bewerken]