Fiscale oudedagsreserve

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De fiscale oudedagsreserve of FOR is een Nederlandse belastingtechnische voorziening die erop neerkomt dat een IB-ondernemer over een percentage van de winst uitstel krijgt van de betaling van inkomstenbelasting. Bij verkoop of liquidatie van de onderneming moet over de opgebouwde FOR alsnog belasting betaald worden. Een aanvullend voordeel kan zijn dat dan waarschijnlijk een lager belastingtarief geldt.

Anno 2015 bedraagt de maximale FOR-toevoeging 9,8% van de winst met een maximum van €8.946. De grondslag voor de FOR is de winst voor toepassing van de ondernemersaftrek. De FOR mag in principe nooit hoger worden dan het aanwezige ondernemersvermogen. De al door de onderneming betaalde premies voor een pensioen worden op de toevoeging in mindering gebracht. Indien men ophoudt met de onderneming, moet men over de gehele FOR afrekenen, deze wordt dan bij de winst geteld. Men mag echter wel voor het bedrag van de FOR een lijfrente aankopen, waardoor belastingbetaling opnieuw wordt uitgesteld.

Op het totaal van de opgebouwde FOR rust dus een belastingverplichting in box 1. Voor zover de FOR niet al op een zakelijke rekening staat hoeft de FOR dus niet aangegeven worden in box 3.