Naar inhoud springen

Flatt and Scruggs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Flatt and Scruggs
Earl Scruggs links Lester Flatt rechts
Achtergrondinformatie
Jaren actief 948 - 1969
Oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Genre(s) Bluegrass
Label(s) Mercury Records, Columbia Records
(en) Allmusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Flatt and Scruggs was een Amerikaans bluegrassduo bestaande uit zanger, gitarist en mandolinespeler Lester Flatt en banjospeler Earl Scruggs, dat met hun begeleidingsband, de Foggy Mountain Boys, vanaf 1948 tot 1969 een van de belangrijkste bluegrass-groepen in de geschiedenis van het genre was.[1] Zij kregen in de jaren 1960 grote bekendheid met "The Ballad of Jed Clampett", de herkenningstune van de tv-serie The Beverly Hillbillies.

De belangrijkste leden van de Foggy Mountain Boys waren violist Paul Warren, een meesterspeler in zowel de ouderwetse als de bluegrass-vioolstijl, wiens techniek alle kwalitatieve aspecten van "de bluegrass-inzinking" en snelle strijkstijl weerspiegelde; dobro-speler Burkett "Uncle Josh" Graves, een vernieuwer van de geavanceerde speelstijl van het instrument dat nu in het genre wordt gebruikt; stand-up bassist E.P. "Cousin Jake" Tullock; en mandolinist Curly Seckler.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Zowel Flatt (1914-1979) als Scruggs (1924-2012) zijn geboren in kerkgemeenschappen op het platteland, Flatt in de omgeving van Duncans Chapel, nabij Livingston in Overton County in Tennessee[2], Scruggs in Flint Hill nabij Shelby in North Carolina[3]. Flatt stopte op 12-jarige leeftijd met school en trouwde op zijn 17-de. Scruggs vader was landbouwer en boekhouder, die overleed toen Scruggs 4 jaar oud was, zijn moeder Georgia Lula Ruppe nam de zorg over de boerderij en de 5 kinderen op zich. Zowel Flatt als Scruggs werkten in hun jeugd in de textielindustrie.

Bill Monroe[bewerken | brontekst bewerken]

Flatt zong en speelde mandoline in 1943 bij The Kentucky Pardners, de band van Charlie Monroe, de oudere broer van Bill Monroe, die hem in 1945 vroeg voor zijn band The Blue Grass Boys. Eind 1945 deed Scruggs auditie om de plaats in te nemen van David "Stringbean" Akeman. Nadat ze Scruggs hadden geaccepteerd als een van de Blue Grass Boys, bestond deze groep uit Bill Monroe (zang / mandoline), Lester Flatt (gitaar / zang), Earl Scruggs (banjo), Chubby Wise (viool) en Howard Watts (artiestennaam Cedric Rainwater) op staande bas. Deze groep, waarna het muziekgenre is vernoemd, werd het prototype van wat een bluegrassband zou worden. Vroeg in 1948 verlieten Flatt en Scruggs de band van Monroe en vormden in de lente samen met Rainwater hun eigen band, de Foggy Mountain Boys.

Foggy Mountain Boys[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste line-up van de band bestond naast Flatt, Scrugss en Rainwater uit gitaristen Jim Eanes en Mac Wiseman en fiddler Jim Shumate. In 1949 voegde mandolinist Curly Seckler zich bij de band.

Mee bezig Mee bezig
Aan dit artikel of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.