Flexi-job

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lezing over hoe de evolutie van flexibilisering op de arbeidsmarkt leidt tot polarisering - Universiteit van Vlaanderen

Een flexi-job is een vorm van tewerkstelling bij de horeca en detailhandel in België. Het is een van de fiscale vrijstellingen in het Belgisch fiscaal stelsel.

De flexi-job bestaat sinds 1 december 2015. Flexi-jobs zijn bedoeld voor mensen die al een job hebben en willen bijklussen in de horeca. Iemand die minstens een 4/5de-contract heeft bij een andere werkgever, kan met een flexi-job onbeperkt bijverdienen in cafés, restaurants of andere horecazaken. Sinds 1 januari 2018 is dit ook mogelijk in de detailhandel. Hij of zij krijgt daarvoor een nettoloon, waarop geen belastingen of RSZ betaald worden. Er is geen beperking van het aantal uren dat iemand als flexi-werknemer mag presteren.

Voorwaarden[bewerken | brontekst bewerken]

Iemand die vandaag wil werken als flexi-jobber moet drie kwartalen (T-3) geleden minstens 4/5de gewerkt hebben bij een andere werkgever. Elk kwartaal opnieuw wordt deze voorwaarde gecontroleerd.

Hoogte van het loon[bewerken | brontekst bewerken]

Bij een flexi-job hoort een flexi-loon dat in een onderlinge overeenkomst met de werkgever wordt vastgelegd, en niet onder een wettelijk minimum van 9,55 euro mag gaan. Op dit flexi-loon betaalt men geen sociale zekerheidsbijdragen of bedrijfsvoorheffing - geen belastingen dus. Brutoloon = nettoloon. Men bouwt wel sociale rechten als pensioen, vakantierechten en werkloosheidsverzekering op.

Contractuele aspecten[bewerken | brontekst bewerken]

Voor elke flexi-job zijn telkens twee overeenkomsten vereist: een algemene “raamovereenkomst” en een “arbeidsovereenkomst”. Het opstellen van de overeenkomsten is de verantwoordelijkheid van je werkgever. De raamovereenkomst is een schriftelijke overeenkomst, die het algemeen kader schetst. Ze bevat een aantal verplichte vermeldingen zoals de identiteit van de partijen, het flexi-loon, een beknopte beschrijving van de functie(s), de voorwaarden voor de flexi-job en de wijze en termijn waarbinnen de flexi-overeenkomst door de werkgever aan de werknemer moet worden voorgesteld. Per tewerkstelling wordt er ook een arbeidsovereenkomst afgesloten. Die kan zowel schriftelijk als mondeling zijn. De arbeidsovereenkomst kan opgemaakt worden voor bepaalde duur of voor een bepaald werk, kan voltijds of deeltijds zijn, met een vast of variabel rooster.

Belasting[bewerken | brontekst bewerken]

Arbeid geleverd onder een flexijob wordt niet belast. Dit onderscheid wekte vragen rond de verenigbaarheid ervan met het gelijkheidsbeginsel.[1] Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling in april 2020 dan ook vernietigd.