Florentin Bouton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Florentin Bouton
Geboren Vlamertinge, 8 februari 1867
Overleden Vlamertinge, 22 mei 1949
Land Vlag van België België
Functie Burgemeester van Vlamertinge
Voorganger Evarist Vande Lanoitte
Opvolger Usmar Bonte
Functies
? - 1946 Gemeenteraadslid Vlamertinge
1927 - 1946 Burgemeester Vlamertinge
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Florentin Cornelis Bouton (Vlamertinge, 8 februari 1867 - aldaar, 22 mei 1949) was burgemeester van Vlamertinge van 1928 tot 1946. Hij volgde Evarist Vande Lanoitte op, nadat de VNV-schepen Marcel Vandenbulcke enkele maanden als dienstdoende burgemeester had gefungeerd. De benoeming was niet zonder problemen tot stand gekomen. Binnen de coalitie tussen katholieken en VNV hadden deze laatste een partijgenoot als burgemeester gewild. Daarom was eerste schepen Vandenbulcke gedurende enkele maanden waarnemend burgemeester. De Minister van Binnenlandse zaken weigerde hem als volwaardig burgemeester te benoemen, en als compromis werd de voor het VNV voldoende Vlaamsgezind geachte Bouton aanvaard en benoemd.

In 1941 werd Bouton tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter afgezet wegens zijn leeftijd. Als oorlogsburgemeester nam Rafaël Six zijn plaats in.

Na de Bevrijding begin september 1944 nam Bouton onmiddellijk het ambt weer op. Juridisch werd geen rekening gehouden met de oorlogsburgemeester. De anciënniteit van Bouton liep dan over de hele periode, vanaf zijn benoeming in 1927 tot 1946.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]