Vlamertinge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlamertinge
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Vlamertinge
Vlamertinge
Vlamertinge
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Vlag Ieper Ieper
Coördinaten 50° 51′ NB, 2° 49′ OL
Algemeen
Oppervlakte 20,8342 km²
Inwoners (2016 (december)) 3.581 (171,83 inw./km²)
Overig
Postcode 8908
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België

Vlamertinge is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Ieper. De dorpskern van Vlamertinge ligt net buiten het stadscentrum van Ieper, langs de grote weg N38 naar de nabijgelegen stad Poperinge.

Naast het stadscentrum van Ieper zelf, is Vlamertinge de grootste deelgemeente van Ieper. In het westen van Vlamertinge, langs de weg naar Poperinge, ligt het gehucht Brandhoek.

Geschiedenis[bewerken]

De vroegste gegevens over Vlamertinge dateren uit de middeleeuwen. In 857 werd een kapel gebouwd in Vlamertinge. In 970 werd Ieper vernield en brandde de kapel van Vlamertinge af. Het oudste document, tot heden bekend, waarop de naam Flambertenges voorkomt, is een akte van het jaar 1066. Boudewijn van Rijsel, graaf van Vlaanderen, zijn vrouw Adela en hun zoon Boudewijn, kenden in deze akte goederen toe aan de kerk en het kapittel van Sint-Pieters te Rijsel. Deze goederen waren onder andere een tiende gelegen te Elverdinge en eveneens een tiende gelegen te Vlamertinge - "In territorio Furnensi, in villa Elverzenges, decinam unam ; Flambertenges decinam similiter unam ".

Onder het Ancien Régime was Vlamertinge een heerlijkheid van Veurne-Ambacht met 22 achterlenen en had veel te lijden van de belegeringen van het nabije Ieper.[bron?]

Etymologie[bewerken]

Vlamertinge zou komen van Flambert (een naam) + inga (zoon, afstammeling van (genitief)) + heim (woonplaats). De oudst bekende schrijfwijzen van het huidige Vlamertinge zijn: Flembertenges (1066), Flamertingha (1123), Flambertinghes (1142), Flamertinge (1154), Flamertinga (1185), Flamertinghe (1200), Flambertengues (1202), Flamertinghes (1238), Flamertinges (1269), Vlamertinghe (1272), Vlamertinghes (1275), Flamertenghe (1275), Vlamertincghe (1280), enz.

Geografie[bewerken]

Vlamertinge ligt 17 meter boven het zeeniveau. De gemeente grenst tevens ook aan Ieper in het Oosten, Voormezele in het Zuidoosten, Kemmel en Dikkebus in het Zuiden, Reningelst in het Zuidwesten, Poperinge in het Westen, Elverdinge in het Noorden en Brielen in het Noordoosten.

Demografische ontwikkelingen[bewerken]

Vanaf 1487 tot 1697 zien we een grote achteruitgang van het inwonersaantal van Vlamertinge. De meest plausibele verklaring hiervoor zou de Tachtigjarige Oorlog in de Nederlanden zijn geweest. Gedurende de Eerste Wereldoorlog zien we dat het bevolkingsaantal opnieuw een terugval maakt. Dit komt doordat het nabije Ieper, dat toen een frontstad was, zwaar werd gebombardeerd en Vlamertinge ook erg geleden heeft onder deze bombardementen.

Bronnen: - http://www.dekroniekenvandewesthoek.be/de-23-hoeken-van-vlamertinge/ - https://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/309/960/RUG01-001309960_2010_0001_AC.pdf - https://issuu.com/stadieper/docs/elverdingevlamertinge_brochure/42

Economie[bewerken]

In Vlamertinge bevinden zich 70 à 80 winkels. In Vlamertinge is een groot bedrijf Valcke die betonconstructies maakt en bijgevolg ook voor vele mensen in het dorp werkgelegenheid bieden.

Politiek[bewerken]

Vlamertinge had een eigen gemeentebestuur en burgemeester tot de fusies van 1977. Burgemeesters waren:

Bezienswaardigheden[bewerken]

Voormalig gemeentehuis
Sint-Vedastuskerk
1rightarrow blue.svg Zie ook de lijst van onroerend erfgoed in Vlamertinge

Sport[bewerken]

  • Voetbalclub KSK Vlamertinge is sinds de jaren 30 aangesloten bij de Belgische Voetbalbond en actief in de provinciale reeksen.

Bijnaam[bewerken]

Men spreekt van "Vlamertingse Pottebrekers", en de potten die hier bedoeld worden, zijn klaarblijkelijk bierpotten.