Vlamertinge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlamertinge
Deelgemeente in België Vlag van België
Vlamertinge
Vlamertinge
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Vlag Ieper Ieper
Coördinaten 50° 51′ NB, 2° 49′ OL
Algemeen
Oppervlakte 20,84 km²
Inwoners (1999) 3.778 (181,29 inw./km²)
Overig
Postcode 8908
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België

Vlamertinge is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Ieper. De dorpskern van Vlamertinge ligt net buiten het stadscentrum van Ieper, langs de grote weg N38 naar de nabijgelegen stad Poperinge.

Sint-Vedastuskerk

Naast het stadscentrum van Ieper zelf, is Vlamertinge de grootste deelgemeente van Ieper. In het westen van Vlamertinge, langs de weg naar Poperinge, ligt het gehucht Brandhoek.

Geschiedenis[bewerken]

De vroegste gegevens over Vlamertinge dateren uit de middeleeuwen. In 857 werd een kapel gebouwd in Vlamertinge. In 970 werd Ieper vernield en brandde de kapel van Vlamertinge af. Het oudste document, tot heden bekend, waarop de naam Flambertenges voorkomt, is een akte van het jaar 1066. Boudewijn van Rijsel, graaf van Vlaanderen, zijn vrouw Adela en hun zoon Boudewijn, kenden in deze akte goederen toe aan de kerk en het kapittel van Sint-Pieters te Rijsel. Deze goederen waren onder andere een tiende gelegen te Elverdinge en eveneens een tiende gelegen te Vlamertinge - "In territorio Furnensi, in villa Elverzenges, decinam unam ; Flambertenges decinam similiter unam ".

Naam[bewerken]

Vlamertinge zou komen van Flambert (een naam) + inga (zoon, afstammeling van (genitief)) + heim (woonplaats). De oudst bekende schrijfwijzen van het huidige Vlamertinge zijn: Flembertenges (1066), Flamertingha (1123), Flambertinghes (1142), Flamertinge (1154), Flamertinga (1185), Flamertinghe (1200), Flambertengues (1202), Flamertinghes (1238), Flamertinges (1269), Vlamertinghe (1272), Vlamertinghes (1275), Flamertenghe (1275), Vlamertincghe (1280), enz.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Voormalig gemeentehuis
1rightarrow blue.svg Zie ook de lijst van onroerend erfgoed in Vlamertinge

Politiek[bewerken]

Vlamertinge had een eigen gemeentebestuur en burgemeester tot de fusies van 1977. Burgemeesters waren:

Sport[bewerken]

  • Voetbalclub KSK Vlamertinge is sinds de jaren 30 aangesloten bij de Belgische Voetbalbond en actief in de provinciale reeksen.

Bijnaam[bewerken]

Men spreekt van "Vlamertingse Pottebrekers", en de potten die hier bedoeld worden, zijn klaarblijkelijk bierpotten.