Reningelst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reningelst
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Reningelst
Reningelst (België (hoofdbetekenis))
Reningelst
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Poperinge
Coördinaten 50° 49′ NB, 2° 46′ OL
Algemeen
Oppervlakte 15,20 km²
Inwoners (01/01/2007) 1.413
(93 inw./km²)
Detailkaart
Locatie in Poperinge
Locatie in Poperinge
Portaal  Portaalicoon   België

Reningelst (lokaal West-Vlaams: Rinnegèst) is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Poperinge, in de Westhoek. Het dorp heeft ongeveer 1400 inwoners.

Het gehucht De Klijte dat voor de gemeentelijke fusies (1976) tot Reningelst behoorde, werd in 1977 een woonkern van Heuvelland. De laatste burgemeester van de dubbelgemeente Reningelst-De Klijte was Emile Vandelanotte.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Sint-Vedastuskerk

Reningelst heeft één kerk, de Sint-Vedastuskerk. In het jaar 1568 werden de drie priesters van Reningelst vermoord, omwille van de godsdienstoorlogen rond die periode. De kerk werd in 1583 in brand gestoken door Ieperse Geuzen. Na de herstelling kreeg de kerk haar huidig uitzicht(omstreeks 1623). Verschillende stukken uit het kerkmeubilair behoren tot de belangrijkste kunstschatten in de Westhoek, o.a. de preekstoel, de communiebank, de lambrisering en het orgelbuffet. Alle dateren uit de 18de eeuw.Deze kerk werd nogmaals verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Hoewel de dorpskern het toen zwaar te verduren kreeg werd het nooit bezet door het Duitse leger. Meer, het dorp was voor vele soldaten een tussenstop op weg naar of van het front.

Reningelst had vroeger ook een kasteel, dat rond 1100 werd gebouwd. Door de eeuwen heen breidde men dit kasteel uit. Op 6 september 1793 werd het kasteel helemaal afgebrand, op bevel van Generaal Van Damme. Op de plaats van het kasteel (nu een weide) werd in de Eerste Wereldoorlog een dubbele spoorweg aangelegd

Reningelst Churchyard Extension

Na de oorlog werden op verscheidene plaatsen begraafplaatsen aangelegd voor gesneuvelde militairen in heel de Westhoek; zo ook in Reningelst: op het Kerkhof van Reningelst, Reninghelst Churchyard Extension, Reninghelst New Military Cemetery (bevat o.a. enkele tewerkgestelden van het Chinese Labour Corps), Gedenkzuil voor de militaire en burgerlijke slachtoffers (W.O. I - W.O. II) van Reningelst, Gedenkplaat Poproute, en Reningelst Churchyard.

Reningelst is tevens het dorp waar de fiets centraal staat, het is een wielerdorp. Jaarlijks wordt tijdens de kermisweek een aantal belangrijke wielerwedstrijden georganiseerd. De 'Acht van Reningelst' dankt onder meer haar naam aan het op een 8 lijkende parcours.

In het voormalige gemeentehuis is de geschiedenis van Reningelst weergegeven op een glasraam.

Het dorp heeft momenteel één basisschool genaamd De Zonnewijzer, verspreid over twee locaties: één aan de Pastoorstraat, en één aan de Baljuwstraat. Ook is er een bibliotheek bij het speelpleintje 't noageltje waar ook Chiro Dokio gevestigd is.

Tot in de jaren zestig (20ste eeuw) werd in het dorp nog een bier gebrouwen, Rookop in Brouwerij-Mouterij St.-Joris. In deze voormalige brouwerij is sinds 2012 "OC De Rookop" en "De Kinderbrouwerij" gevestigd. Vanaf juni 2012 werd het bier Rookop terug in opdracht gebrouwen door Brouwerij De Plukker uit Poperinge.

Reningelst beschikt tevens over een vooruitgeschoven brandweerpost. Deze post maakt deel uit van brandweer Groot-Poperinge. De brandweerpost is samengesteld uit 19 manschappen waarvan één officier. In 2002 vierde de brandweerpost haar 150-jarig bestaan.

Externe link[bewerken]