Haringe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Haringe
Dorp in België Vlag van België
Haringe (België)
Haringe
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Poperinge
Coördinaten 50° 54′ NB, 2° 37′ OL
Algemeen
Inwoners
(2007)
345
Detailkaart
Haringe (West-Vlaanderen)
Haringe
Locatie in West-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Haringe is een landelijk dorpje in de Belgische provincie West-Vlaanderen, op minder dan een kilometer van de Franse grens. Haringe vormt samen met het wat grotere dorpje Roesbrugge de Poperingse deelgemeente Roesbrugge-Haringe.

Dorpscentrum van Haringe

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op het grondgebied van Haringe werden Romeinse of Gallo-Romeinse bewoningssporen aangetroffen. Haringe werd voor het eerst vermeld in 899, waarbij de plaatsnaam berust op de eigennaam Hari. In de 11e eeuw werd, vanuit het Bisdom Terwaan, een kerk gebouwd voor wat toen eerder verspreide bewoning dan een dorp was. In 1174 kwam het patronaatsrecht aan de Abdij van Sint-Augustinus te Terwaan. De goederen werden beheerd vanuit de proosdij Beauregard te Proven.

Haringe werd uiteindelijk overvleugeld door het beter bereikbare Roesbrugge, waar in 1681 de steenweg Ieper-Duinkerke werd aangelegd.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Ten westen van Haringe stroomt de rivier de IJzer België binnen, die er een eindje de landsgrens vormt. Ook de Heidebeek, die vanuit het zuiden naar de IJzer stroomt, vormt een stuk van de Belgisch-Franse grens ten westen van Haringe. Het dorpje was vroeger door zijn ligging het werkterrein van smokkelaars, "blauwers" genoemd. In het dorpscentrum staat nog het beeld van Karel de Blauwer, een sagefiguur die staat voor alle smokkelaars van vroeger. Vlakbij de kerk staat het graf van dorpspastoor Joris Declercq, alias dichter-schrijver-schilder Djoos Utendoale.[1]

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Sint-Martinuskerk

Geboren in Haringe[bewerken | brontekst bewerken]

  • Julius Leroy (1858-1939), priester en schrijver
  • René Debruyne (1868-1941), medestichter van het ACV, eerste nationaal secretaris en nationaal voorzitter en volksvertegenwoordiger

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Roesbrugge, Watou, Proven

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Haringe van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.