West-Vlaams Heuvelland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uitzicht op het West-Vlaams Heuvelland vanaf de Katsberg

Het West-Vlaams Heuvelland of de West-Vlaamse Heuvels is een heuvelgebied in de Westhoek, op de grens van de Belgische provincie West-Vlaanderen en het Franse Noorderdepartement. Aan de noordkant van het heuvelgebied stroomt de rivier de IJzer, die net zoals enkele van zijn zijrivieren in Frans-Vlaanderen in Frankrijk ontspringt. Aan de zuidkant stroomt de rivier de Leie, eveneens met brongebied in Frankrijk. De Midden-West-Vlaamse Heuvelrug is een noordelijke uitloper van het heuvelgebied. Het Houtland is het Franse deel van het West-Vlaams Heuvelland. Sinds 1992 is de streek een erkend Regionaal Landschap 'West-Vlaamse Heuvels').

Hoge heuvels in het West-Vlaams Heuvelland zijn de Kemmelberg (156 m), Zwarteberg (152 m), Katsberg (150 m), Baneberg (140 m), Vidaigneberg (136 m), Scherpenberg (135 m) en de Rodeberg (129 m). Dit zijn allemaal getuigenheuvels. Zij spelen ook een belangrijke rol in de Vlaamse wielerklassiekers

Belangrijke plaatsen zijn Ieper, Poperinge, Hazebroek en Bailleul (Belle). De Belgische gemeente Heuvelland ontleent zijn naam aan het West-Vlaams Heuvelland. Verschillende natuurgebieden in het West-Vlaams Heuvelland zijn Europees beschermd als Natura 2000-gebied 'West-Vlaams Heuvelland'.

Lijst heuvels[bewerken]