Monteberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Monteberg onderdeel van West-Vlaams Heuvelland
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie West-Vlaanderen
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, particulieren, provincie West-Vlaanderen
Site code (Europees) BE2500003
Foto's
Monteberg

De Monteberg is een heuvel nabij Dranouter, in de gemeente Heuvelland in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De heuvel ligt tegen de Kemmelberg.[1] De top ligt op 115 meter. De naam is afkomstig van het Oud-Germaanse "mondus" dat verdedigingsstelsel betekent.[2] Op de helling ligt een wijngaard gesitueerd.[3]

De Monteberg wordt ook wel Kleine Kemmelberg genoemd.[2]

De Monteberg is een onderdeel van de zogenaamde centrale heuvelkam in het Heuvelland, deze bestaat daarnaast uit de Watenberg, Kasselberg, Wouwenberg, Katsberg, Boeschepeberg, Kokereelberg, Zwarteberg, Vidaigneberg, Baneberg, Rodeberg, Sulferberg, Goeberg, Scherpenberg, Kemmelberg en Letteberg.[4] Ten zuiden van deze heuvelkam bevindt zich het stroomgebied van de Leie, ten noorden van deze heuvelkam het stroomgebied van de IJzer.

Wielrennen[bewerken | brontekst bewerken]

Monteberg
Top 115 m
Locatie Heuvelland
Startplaats Dranouter
Hoogteverschil 73 m
Lengte 1.000 m
Stijgings-% 7,3%
Steilste km 13%
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

De helling is meermaals opgenomen geweest in de wielerklassieker Gent-Wevelgem en bestaat uit asfalt. In de periode 1985-1989 en 1993-2006 werd ze onafgebroken beklommen, in alle edities twee maal, waarna de beklimming van de Kemmelberg volgde.

Ze wordt ook vaker beklommen in de Driedaagse van De Panne-Koksijde, Eurométropole Tour, Great War Remembrance Race, Ledegem-Kemmel-Ledegem bij de juniores en in de Driedaagse van West-Vlaanderen.