Kasselberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Kasselberg, het monument voor Foch en de molen.

De Kasselberg (Frans: Mont Cassel) is een getuigenheuvel in de Franse Westhoek, in het Franse Noorderdepartement. De heuvel is met 176 meter de hoogste van de Westhoek. Op de top van de heuvel ligt de stad Kassel.

De Kasselberg is een onderdeel van de zogenaamde centrale heuvelkam in de West-Vlaamse Heuvels, deze bestaat daarnaast uit de Watenberg, Wouwenberg, Katsberg, Boeschepeberg, Kokereelberg, Zwarteberg, Vidaigneberg, Baneberg, Rodeberg, Sulferberg, Goeberg, Scherpenberg, Monteberg, Kemmelberg en Letteberg. Ten zuiden van deze heuvelkam bevindt zich het stroomgebied van de Leie, ten noorden van deze heuvelkam het stroomgebied van de IJzer.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat de Kasselberg omwille van haar strategische ligging in het verleden het strijdtoneel is geweest van drie voor het Graafschap Vlaanderen zowel staatkundig (politiek) als taalkundig historische veldslagen, wordt de heuvel in Vlaams-nationalistische kringen ook wel eens de "Heilige Berg van Vlaanderen" genoemd.[1]

In 928 werd de burcht op de top van de berg vernietigd door Noormannen.

Een gedenkteken dat herinnert aan de veldslagen staat op de Kasselberg (centrum van Kassel), tezamen met een standbeeld van maarschalk Generaal Foch die hier, tijdens de Eerste Wereldoorlog, tijdelijk (1914-1915- zijn hoofdkwartier had. Vanaf het Terras (architectuur)terras van het kasteel gaf hij leiding aan de Eerste Slag om Ieper en de Slag om de IJzer.

Wielrennen[bewerken | brontekst bewerken]

Kasselberg
Top 176 m
Locatie Franse Westhoek
Startplaats Kassel
Hoogteverschil 84 m
Lengte 1.700 m
Stijgings-% 4,9%
Steilste km 10%
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

De helling is meermaals opgenomen geweest in de wielerklassieker Gent-Wevelgem en bestaat uit kasseien. In 1957 werd ze in Gent-Wevelgem tweemaal beklommen, in 1993 al driemaal en in 1994 en 1995 zelfs viermaal. Sinds de editie van 2012 wordt de Kasselberg tweemaal beklommen.

De helling wordt ook opgenomen in de Vierdaagse van Duinkerken.