Kasselberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Kasselberg, het monument voor Foch en de molen.

De Kasselberg (Frans: Mont Cassel) is een getuigenheuvel in de Franse Westhoek, in het Franse Noorderdepartement. De heuvel is met 176 meter de hoogste van de Westhoek. Op de top van de heuvel ligt de stad Kassel.

De Kasselberg is een onderdeel van de zogenaamde centrale heuvelkam in het Heuvelland, deze bestaat daarnaast uit de Watenberg, Wouwenberg, Katsberg, Boeschepeberg, Kokereelberg, Zwarteberg, Vidaigneberg, Baneberg, Rodeberg, Sulferberg, Goeberg, Scherpenberg, Monteberg, Kemmelberg en Letteberg. Ten zuiden van deze heuvelkam bevindt zich het stroomgebied van de Leie, ten noorden van deze heuvelkam het stroomgebied van de IJzer.

In 928 werd de vestiging op de top van de berg vernietigd door Noormannen. De Vlaamse graaf Robrecht liet in Kassel in 1072 de Sint-Pieterskerk bouwen op de Terrasse du Château (het platform boven op de Kasselberg) om zijn overwinning op de Franse koning te vieren die hij het jaar voordien op de naamdag van Sint-Pieter had behaald. Robrecht werd in 1093 in een crypte onder de kerk begraven. In 1787 begon men met de afbraak van de kerk. Tijdens de Franse Revolutie werden zijn asresten opgegraven en in een goot gegooid.

De vestiging werd een tweede maal verwoest nadat in 1677 na een veldslag Vlaanderen werd ingelijfd bij Frankrijk.

Gedurende de Eerste Wereldoorlog richtte Maarschalk Ferdinand Foch er zijn hoofdkwartier in (1914-1915). Vanaf het terras van het kasteel gaf hij leiding aan de Eerste Slag om Ieper en de Slag om de IJzer.

Wielrennen[bewerken]

Kasselberg
Top 176 m
Locatie Franse Westhoek
Startplaats Kassel
Hoogteverschil 84 m
Lengte 1.700 m
Stijgings-% 4,9%
Steilste km 10%
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

De helling is meermaals opgenomen geweest in de wielerklassieker Gent-Wevelgem en bestaat uit kasseien. In 1957 werd ze in Gent-Wevelgem 2 maal beklommen, in 1993 al 3 maal en in 1994 en 1995 zelfs 4 maal. Sinds de editie van 2012 wordt de Kasselberg twee maal beklommen.

De helling wordt ook opgenomen in de Vierdaagse van Duinkerken.