Katsberg (getuigenheuvel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Katsberg vanaf Steenvoorde

De Katsberg (Frans: Mont des Cats) is een getuigenheuvel in het West-Vlaams Heuvelland, in Frans-Vlaanderen, op het gebied van de gemeente Godewaarsvelde. Het hoogste punt bevindt zich 164 meter boven het zeeniveau.[1]

Op de Katsberg staat de Abdij op de Katsberg. In de buurt van de abdij staat ook de Chapelle de la Passion. Verder bevinden er zich nog enkele zendmasten, waaronder een 200 meter hoge televisiemast. De naam is afkomstig van de Germaanse volksstam van de Chatten.

Binnen de muren van de abdij zocht Maarschalk Ferdinand Foch rust en bezinning tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De Katsberg is een onderdeel van de zogenaamde centrale heuvelkam in het Heuvelland, deze bestaat daarnaast uit de Watenberg, Kasselberg, Wouwenberg, Boeschepeberg, Kokereelberg, Zwarteberg, Vidaigneberg, Baneberg, Rodeberg, Sulferberg, Goeberg, Scherpenberg, Monteberg, Kemmelberg en Lettenberg. Ten zuiden van deze heuvelkam bevindt zich het stroomgebied van de Leie, ten noorden van deze heuvelkam het stroomgebied van de IJzer.

Wielrennen[bewerken | brontekst bewerken]

Katsberg
Top 164 m
Locatie Frans-Vlaanderen
Startplaats Boeschepe
Hoogteverschil 45 m
Lengte 500 m
Stijgings-% 9,0%
Steilste km 14%
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

De Katsberg is eenmalig opgenomen geweest in de Tour de France. Daarnaast is hij meermaals beklommen in de wielerklassieker Gent-Wevelgem: in 1957, in 1993 (2 maal), in 1994 (2 maal) en 1995 (2 maal). Daarna duurde het tot 2010 (2 maal), 2011-2020 (1 maal). Ook is hij opgenomen in de Vierdaagse van Duinkerken en het Circuit Franco-Belge.

De helling is ook opgenomen in de rode lus van de recreatieve wielerroute Gent-Wevelgemroute.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mont des Cats van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.