Gent-Wevelgemroute

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Gent-Wevelgemroute is een lusvormige fietsroute in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De toeristische fietsroute rijgt de verschillende hellingen aan elkaar die door de renners worden beklommen tijdens Gent-Wevelgem. De Gent-Wevelgemroute is bewegwijzerd door Toerisme West-Vlaanderen en bestaat uit twee bewegwijzerde lussen: de blauwe en de rode lus. Alle hellingen op het parcours worden aangeduid op het wegdek waarop lengte en hellingspercentage staan te lezen.

De drie lussen starten aan het Bezoekerscentrum Het Heuvelland in Kemmel. De blauwe lus is 28 kilometer lang, de rode lus is 100 km lang. Beide lussen zijn te combineren zodat er een tocht van 128 km ontstaat. De blauwe lus voert naar Ieper en terug. De rode lus voert over de bekende beklimmingen en maakt een uitstapje naar enkele beklimmingen in Frans-Vlaanderen. Tevens gaat ze over de Plugstreets tussen Mesen en Ploegsteert.

Verloop[bewerken | brontekst bewerken]

De blauwe lus van 28 km gaat na Kemmel door Voormezele naar Ieper. Hier loopt ze onder de Menenpoort door en langs de Lakenhalle van Ieper. Daarna gaat ze terug naar Kemmel.

De rode lus van 100 km gaat na Kemmel direct over de Lettenberg. Na deze klim volgt de beklimming van de Scherpenberg. Langs Reningelst en Westouter gaat het naar Frankrijk. Via Boeschepe en Godewaersvelde volgt de de beklimming van de Katsberg. Na Berten volgt de beklimming van de Kokereelberg en de Zwarteberg. Na Sint-Janskappel en Belle volgt de beklimming van de Ravensberg. Terug in België loopt de route naar Loker en volgen de beklimmingen van de Baneberg en de Rodeberg. Terug naar Loker, Dranouter, Wulvergem en Mesen. Nu volgen de Plugstreets Hill 63, Christmace Truce en The Catacombs. Na terugkeer in Wulvergem gaat het naar de Kemmelberg waar eerst de zijde Belvédère en daarna de zijde Ossuaire wordt beklommen. Tot slot gaat de lus over de Monteberg en eindigt in Kemmel.