Voormezele

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voormezele
Deelgemeente in België Vlag van België
Voormezele (België (hoofdbetekenis))
Voormezele
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Vlag Ieper Ieper
Fusie 1977
Coördinaten 50° 49′ NB, 2° 53′ OL
Algemeen
Oppervlakte 11,92 km²
Inwoners (1999) 933
(78 inw./km²)
Overig
Postcode 8902
Netnummer 057
Website www.voormezele.be
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België

Voormezele is een dorpje in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Ieper sinds 1977. Het dorp heeft zo'n 1000 inwoners en is vooral bekend voor zijn jaarlijkse Heilige Bloedprocessie. De plaatselijke uitspraak van de naam is Vormezeele. In het dorp ligt ook het gehucht Sint-Elooi.

Onze-Lieve-Vrouwkerk

Geschiedenis[bewerken]

Reeds in 774 was de parochie vermeld onder de 800 parochies van het bisdom Terwaan (Terenburg). In 1559 kwam Voormezele onder het bisdom Ieper, in 1801 onder bisdom Gent en sedert 1834 onder het bisdom Brugge.

Op de eerste plaats is Voormezele een oude abdijparochie. De abdij werd gesticht in 1068 door Isaac, de Heer van Voormezele. In 1069 werd het goedgekeurd door Drogo, bisschop van Terwaan. Het was een kapittel van wereldlijke kanunniken. Met de Franse Revolutie in 1794 werd de abdij verwoest en nooit heropgebouwd. De geestelijken bedienden ook de parochie, want de kloosterkerk was tevens parochiekerk.

Tijdens de opgravingen van 1989 tot 1991 vond men grondvesten van de verwoeste abdij terug. Deze vondsten leidden tot de reconstructie van de bouwplannen van de augustijnenabdij gespreid over vier bouwfasen.

Maquette van de voormalige abdij (1068-1794) in Voormezele

De oudst bekende volksnaam voor Voormezele is deze van 'papeters' of 'paptelen'. Dit is waarschijnlijk toe te schrijven aan de ligging van de dorpskom in de laagte tussen de grote rijkswegen.

Bezienswaardigheden[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook de lijst van onroerend erfgoed in Voormezele

Militair graf[bewerken]

Op het kerkhof ligt 1 Britse officier (Edwin Winwood Robinson) uit de Eerste Wereldoorlog. Hij sneuvelde op 25 oktober 1914 in de leeftijd van 26 jaar. Omdat zijn graf niet meer teruggevonden werd wordt hij herdacht met een Special Memorial.[1] Dit graf staat bij de CWGC geregistreerd als Voormezele Churchyard[2] en wordt ook door hen onderhouden.

Heilige Bloedprocessie[bewerken]

Foto heilige bloedprocessie

Traditiegetrouw en dit sinds jaren trekt op de eerste zondag na Pinksteren de Heilige Bloedprocessie rond in het dorp.

De Heilige Bloedprocessie herdenkt de overdracht van de relikwie van het Heilige Bloed vanuit Rome. Tijdens de huidige processie zien de toeschouwers een voorstelling van de historische feiten en achtergrond. Zo is er bijvoorbeeld Karel de Goede, die de beschermheer ervan was en die de relikwie overbracht. Daarna bestaat de stoet vooral uit godsdienstige groepen met beelden uit het oude testament. Het wordt gevolgd door het nieuwe testament tot en met de dood en herrijzenis van Christus. Dit alles bouwt naar de climax, namelijk de verheerlijking van het bloed van de Heer.

Bekende inwoners[bewerken]

Externe links[bewerken]