Elzenwalle Brasserie Cemetery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Elzenwalle Brasserie Cemetery
Cross of Sacrifice
Cross of Sacrifice
Bouwjaar 1915
Locatie Voormezele, Vlag van België België
Totaal aantal slachtoffers 149
Ongeïdentificeerde slachtoffers 5
Type Militaire begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission
Ontwerper George Goldsmith

Elzenwalle Brasserie Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in het Belgische dorp Voormezele (Ieper). De begraafplaats ligt langs de weg van Kemmel naar Ieper, op 1,3 km ten zuidoosten van de kerk van Voormezele. Het is ontworpen door George Goldsmith. Het terrein is 1820 m² groot en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. Centraal langs de straatzijde staat het Cross of Sacrifice met links en rechts enkele treden als toegang. Er worden 149 doden herdacht.

Geschiedenis[bewerken]

De naam van deze begraafplaats verwijst naar een brouwerij die tegenover deze plek gelegen was. Tussen februari 1915 en juni 1917 begroef men hier gesneuvelden die gevallen waren bij het verdedigen van stellingen in de omgeving. Tot november werden nog 13 doden bijgezet die omkwamen bij het verdedigen van het tijdens de Mijnenslag veroverde terrein.

De graven zijn eigenlijk een verzameling van kleine regimentsbegraafplaatsen die willekeurig of zonder duidelijke positie aangelegd waren. De 8 perken bestaan uit rijen met slechts één tot veertien graven. Enkel perk III werd aangelegd met slachtoffers van het 22nd Canadian Battalion (Quebec Regt).

Er liggen 41 Canadezen en 108 Britten waaronder 5 die niet geïdentificeerd konden worden.

In 2009 werd de begraafplaats beschermd als monument.[1]

Onderscheiden militairen[bewerken]

Externe links[bewerken]