Naar inhoud springen

Dranouter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dranouter
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Dranouter
Dranouter (België)
Dranouter
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Vlag Heuvelland Heuvelland
Fusie 1977
Coördinaten 50° 46′ NB, 2° 47′ OL
Algemeen
Oppervlakte 10,83 km²
Inwoners
(1/1/2020)
669
(62 inw./km²)
Overig
Postcode 8951
NIS-code 33039(E)
Detailkaart
Kaart van Dranouter
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België

Dranouter (uitspraak: Dranoeter[bron?], "dranoetre" in het West-Vlaams) is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de gemeente Heuvelland, het was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1977. Dranouter is gelegen in de Westhoek dicht bij de Franse grens. Dranouter telt een 700-tal inwoners. Door de plaatselijke bevolking wordt van Nouter gesproken.

Dranouter is een landbouwdorp. De landbouwoppervlakte wordt voor een derde ingenomen door grasland. Er zijn ook vele nijverheidsgewassen.

Vanuit het neolithicum en de Romeinse periode zijn vondsten bekend, voornamelijk kruiken en munten.

Dranouter werd voor het eerst vermeld in 1123 als Drawenoltra, waarschijnlijk afgeleid van een persoonsnaam en altaar. Vanaf 1113 was Dranouter een zelfstandige parochie. Het dorp behoorde tot de Kasselrij Belle. In de eerste helft van de 15e eeuw kende het een bloeiperiode door de lichte lakennijverheid. Een dieptepunt was het jaar 1568, toen fanatieke beeldenstormers niet enkel kerken kort en klein sloegen, maar ook drie geestelijken vermoordden. In 1552 werd Petrus Plancius geboren, die in 1585 om zijn geloof naar de noordelijke Nederlanden moest vluchten en een beroemd geograaf werd.

Hoewel het dorp tijdens de Eerste Wereldoorlog achter de frontlinie lag en een toevluchtsoord was voor Britse frontsoldaten, werd het uiteindelijk geheel vernield en daarna in ongeveer dezelfde stijl herbouwd. Diverse oorlogsgraven en -kerkhoven getuigen van die periode.

Demografische ontwikkeling

[bewerken | brontekst bewerken]
  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen; 1976 = inwoneraantal op 31 december

Bezienswaardigheden

[bewerken | brontekst bewerken]
Sint-Jan Baptistkerk
Dranoutre Military Cemetery

Natuur en landschap

[bewerken | brontekst bewerken]

Dranouter ligt in Zandlemig Vlaanderen en het West-Vlaams Heuvelland. De dorpskom ligt op ongeveer 55 meter hoogte, en in het oosten liggen de Monteberg en de Kemmelberg, terwijl in het zuiden de Douvebeek stroomt.

Cultuur en folklore

[bewerken | brontekst bewerken]
  • Op 5 mei 1942 stortte nabij Dranouter in een open veld op de Kemmelberg de Spitfire van de Tsjechische Royal Air Force-piloot Karel Pavlek[1] neer nadat hij in een luchtgevecht door een Duits Focke Wulf toestel tijdens operatie Circus 157 was neergeschoten. De Spitfire was afkomstig van de RAF basis Hornchurch. Pavlek ligt begraven op het Ypres Town Cemetery Extension in Ieper.
  • Elk jaar aan het begin van de lente wordt het feest Borelle gevierd. Het was oorspronkelijk een feest ter ere van de vruchtbaarheid: vuur en rook verdreven de boze geesten en brachten voorspoed voor de gewassen, de dieren en de mensen. Rond het vuur werd gedanst, en zodra het mogelijk was begonnen de feestvierders over en door de vlammen te springen. Ook het vee werd door het smeulende vuur gedreven en men maakte elkaars gezichten zwart met de as. "Borelle, Borelle, steekt het vuur in d'helle", werd er geroepen op de tocht naar het dorp, en op elke hoek werd een stropop in brand gestoken. De naam Borelle zou voortkomen van bralle. Bralle is een bundel stro die men op een per se stak en daarna in brand, om aldus een fakkel te hebben.

Bekende personen

[bewerken | brontekst bewerken]
  • Petrus Plancius (1552-1622), theoloog en geograaf. Hij heeft een gedenkteken achter de kerk.

Nabijgelegen kernen

[bewerken | brontekst bewerken]

Loker, Belle, Nieuwkerke, Kemmel

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Dranouter van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.