Kerkhof van Dranouter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Dranouter Churchyard)
Naar navigatie springen Jump to search

Het Kerkhof van Dranouter is een gemeentelijke begraafplaats in het Belgische dorp Dranouter. Het kerkhof ligt rond de Sint-Jan-Baptistkerk.

Britse oorlogsgraven[bewerken]

Dranouter Churchyard
Overzicht met Cross of Sacrifice
Overzicht met Cross of Sacrifice
Voor de overledenen van de periode 1914 - 1915
Locatie Dranouter, Vlag van België België
Totaal aantal slachtoffers 79
Ongeïdentificeerde slachtoffers 2
Type Begraafplaats bij kerk
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission
Ontwerper William Cowlishaw

Dranouter werd op 14 oktober 1914 door de 1st Cavalry Division veroverd. Bij het Duitse lenteoffensief werd het echter door hen ingenomen op 25 april 1918, ondanks het hevige verzet van de Franse 154e divisie. Op 30 augustus werd het definitief door de Britse 30th Division veroverd. Het kerkhof werd door Britse troepen gebruikt van oktober 1914 tot juli 1915. Vanaf dan werd het Dranoutre Military Cemetery in gebruik genomen. Toen de kerk in 1923 werd herbouwd werden 19 Britse graven naar daar overgebracht.

Op de begraafplaats liggen 79 Britse gesneuvelden (waarvan twee niet-geïdentificeerde) uit de Eerste Wereldoorlog verspreid over drie perken. Ze werden ontworpen door William Cowlishaw en worden onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. Ze zijn daar geregistreerd onder Dranouter Churchyard. Het Cross of Sacrifice staat in de zuidwestelijke hoek.

Onderscheiding[bewerken]

Deze begraafplaats is opgenomen in de lijst van De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed.[1]

Externe links[bewerken]